Lendo: Ova država neće dozvoliti nikome da bude privatna prćija

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Refik Lendo danas je posjetio Tuzlanski kanton (TK), a u sklopu posjete susreo se s premijerom Tuzlanskog kantona Irfanom Halilagićem.

Na sastanku se najviše razgovaralo o putnoj deblokadi TK, za šta je potrebno uključivanje Federacije BiH jer ovaj kanton još nema niti jednog metra brze ili autoceste.

Potpredsjednik FBiH Refik Lendo rekao je da će tražiti od Vlade FBiH da nastavi kontinuitet saradnje sa TK i lokalnim zajednicama.

– Moj osnovni cilj je da se nastavi saradnja politička i ekonomska, posebno kada je u pitanju otvaranje kantona, bilo kroz aerodrom ili ceste. FBiH je institucija građana i država BiH je država svih građana i niko nema pravo odlučiti da se sredstva negdje ne ulažu. Obaveza svih državnih institucija je da sredstva ulažu tamo gdje je najpotrebnije i očekujem da se vlasti na nivou entiteta i države ništa slabije ne odnose prema TK u odnosu na ranije. To se očekuje od mene, ali i od premijera FBiH Nermina Nikšića i institucija BiH. Ova država neće dozvoliti nikome da bude privatna prćija, ovo je država građana BiH i tako se trebaju svi ponašati – rekao je Lendo.

Premijer TK Irfan Halilagić istakao je da bi bio najsretniji kada bi ova Vlada FBiH bila puno bolja od prethodne, po pitanju putne deblokade TK.

– U mandatu koji je pred nama računamo na podršku viših nivoa vlasti, naročito u infrastrukturnim projektima. Treba nam svaka vrsta asistencije i u narednim danima ćemo ići s deklaracijom o prioritetnoj potrebi putne deblokade TK. S tim dokumentom ćemo ići ka Skupštini TK, a onda pozvati i gradonačelnike i načelnike općina i gradova te sve zastupnike sa svih nivoa vlasti iz TK da tu ideju zastupaju i djeluju. To treba građanima i privredi – rekao je premijer Halilagić i dodao da svaki put kada idemo u naš glavni grad, mi vidimo kakvim putem idemo, a slično je prema Srebreniku i posebno prema Doboju.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79