Leo Tomičić iz Fojnice uzgojio glavicu kupusa tešku 6,8 kilograma

Leo Tomičić iz Fojnice uzgojio je možda najveću glavicu kupusa u našoj zemlji.

Tomičić koji pohađa srednju školu, izvagao je glavicu tešku 6,8 kilograma koju je ubrao u svom vrtu.

Kada je novinar Srećko Stipović razgovarao sa Leom glavica je pokazivala pola kilograma manja zbog kaliranja kupusa.

Dvije glavice kupusa, koje su uzgojene u malom vrtu od oko 300 kvadratnih metara, a koje je Leo držao u ruci težile su više od 13 kilograma.

Druge su, kako kaže, teško otprilike između četiri i pet kilograma što je također veliki uspjeh za mladića koji se po prvi put okušao u uzgoju ovog povrća.

Osim povrća, Leo se bavi i uzgojem voća, cvijeća, a zaljubljenik je i u rijekte životinjske vrste.

Planira u budućnosti, kako otkriva, ozbiljnije se pozabaviti poljoprivrednom proizvodnjom i voćarstvom.

– Kupus sam uzgojio na prirodan način. Čitao sam na portalima kako je u Srbiji jedan čovjek uspio uzgojiti glavicu kupusa tešku sedam i po kilograma. Pokušao sam i ja i zadovoljan sam. Za uspjeh potrebna je dobra volja, stalni rad, voda, dobro đubrivo. Naravno, treba puno i čitati literaturu kako biste se bavili uzgojem bilo koje vrste povrća i voća – priča Tomičić.

Leo dodaje da su ga komšije u nekoliko navrata upozoravale da pripazi na kupus jer bi u noći mogao nestati.

– Kupus je bio cijelo vrijeme kraj ceste, ali glavice niko nije dirao. I prolaznicima velike glavice bile su zanimljive, pa su samo gledali. Što se tiče ovih velikih glavica, završit će u salati – kaže Tomičić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79