Leonardo DiCaprio pisao Vladi FBiH i federalnim parlamentarcima zbog gradnje malih hidroelektrana

“Zeleni Nobel” je ove godine otišao u ruke Hrabrih žena Kruščice, a čestitao im je i glumac Leonardo DiCaprio koji je ranije već jednom pisao o borbi za spas rijeka u Bosni i Hercegovini, no sada se obratio i Vladi Federacije BiH i federalnim parlamentarcima.

Leonardo DiCaprio ponovo prozvao premijera Fadila Novalića: “Čekamo da federalni premijer…”

“Čestitam hrabrim ženama Kruščice i gospođi Bilal iz Bosne i Hercegovine na osvajanju prestižne nagrade za zaštitu okoliša i neumornu borbu za spas njihove rijeke od malih hidroelektrana dok se suočava s oružanim policijskim napadom, zastrašivanjem i prijetnjama”, rekao je glumac.

Kazao je kako ova pobjeda “Žena” dolazi uslijed globalne aktivističke kampanje za zabranu gradnje novih malih hidroelektrana u BiH, ali da to nije dovoljno da bi 240 rijeka bilo spašeno od betonskih cijevi. Zbog toga je poručio Vladi Federacije BiH i federalnim parlamentarcima da se aktiviraju i donesu zakone koji su potrebni kako bi se zaštitile rijeke.

“Sada je ključno da vlada Federacije BiH (FBiH) usvoji Zakon o električnoj energiji koji je na čekanju i da trajno zabrani izgradnju stotina planiranih malih hidroenergetskih projekata i revidira sve aktivne dozvole, od kojih su mnoge izdate nezakonito. Globalna zaštitarska zajednica poziva Dom naroda FBiH na čelu s Tomislavom Martinovićem da odmah krene u akciju, predstavi nacrt zakona delegatima i očuva dragocjene bosanske rijeke”, poručio im je DiCaprio.

Podsjetimo, prošle godine u oktobru se povodom zabrane gradnje malih hidroelektrana u BiH također oglasio ovaj glumac kada je javno podržao proteste koji su održavani širem države piše Klix.

SDA se pohvalila što je Leonardo DiCaprio citirao Fadila Novalića

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Leonardo DiCaprio (@leonardodicaprio)

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79