“Ležao sam s Ismetom Bajramovićem, član sam Pink Pantera a danas imam svoju firmu”

Redakcija portala Crna-Hronika razgovarala je s Jasminom Bašićem iz Sarajeva koji je dio svog života proveo iza rešetaka.

„Zovem se Jasmin Bašić a drugovi su me od malena zvali nadimkom Boxer. Rođen sam u Sarajevu 1985 godine. A odrastao sam u Beogradu sa nanom sve do 1998 kada se vraćam u rodno Sarajevo” – ispričao je Jasmin za Crnu Hroniku.

“Živio sam potpuno sam. Trenirao sam redovno boks, išao na takmičenja ali uporedo sam živio životom na problematičnim ulicama svoga grada i od tada sve počinje. Kao maloljetnik sam zbog teških tjelesnih povreda djelio čeliju sa Ismetom Bajramovićem u KPZ Sarajevo.

Osuđen sam za razna krivična djela. Oružane pljačke, pucnjave, reketarenja, kao i da sam vodio grupom koja je izvršila otmicu jednog grčkog biznismena u Hamburgu te za više oružanih pljački zlatara na područu Njemačke u grupi koju policija naziva „Pink Panter“.

Poslije više istraga bjegstva lišen slobode sam u Crnoj Gori po Interpolovoj potjernici i od tada počinje moj malo duži period iza rešetaka. Prvo sam robijao u Podgorici gdje sam se svakodnevno morao fizički obraćunavati jel je to jako opasan pritvor SPUŽ. Poslije Podgorice, prebaćen sam za Hamburg gdje sam osuđen na 6 godina iza rešetaka za oružanu pljačku zlatare. Nakon odrobijane 3 godine Interpol me opet odvodi al sada u rodnu Bosnu gdje sam se branio u istrazi za razna krivična djela od kojih sam na kraju osuđen na još 3.5 godina iza rešetaka .

Šta te je natjeralo da činiš djela za koja si osuđen?

Da činim djela me natjerao kratko i jasno načiin života kojim sam živio i kao glavni razlog spada i jako rana samostalnost. Iako nikada nisam probao niti drogu niti alkohol jel sam bio višestruki prvak u boksu Bosne i Hercegovine. Jednostavno način razmišljanja i sam život su me natjerali na činjenje krivičnih djela zbog kojih sam na kraju proveo 7 godina iza rešetaka.

Koja je najgora ustanova u kojoj si boravio?

Promijenio sam 6 ustanova u kojima sa robijao svoju kaznu, proveo sam i 6 godina u KPZ Zenica. Mogu slobodno da kažem, što se tiče Balkana, KPZ Zenica je najbolja ustanova u kojoj sam ležao.

Kakav si život proveo u KPZ Zenica?

Život u KPZ Zenica je onakav kako ga sebi rasporediš. Ja sam večinu vremena trenirao, isao u mesdžid 5 puta na dan i družio se sa pozitivnim i jako dobrim drugovima. Praktikovao svoju vjeru Islam koju i sada na slobodi svakodnevno praktikujem. Vrijeme sam providio i na poliginu i raznim sekcijama.

U KPZ Zenica nisam imao problema a ni ja nisam nikome zadavao pribleme. Nekoliko puta sam završavao u samnici uglavnom zbog nekog šamara ili eventualno udarca koje sam upučivaoneodgojenim momcima, kao što ih ima i na ulici. Rekao bih da su to bili vaspitni šamari.

Kakva je razlika između Zenice i ostalih ustanova u kojima si ležao?

U ostalim ustanovama je svaka priča za sebe. Svi su urađeni na drugim principima od 24 sata izolacije do popravnog mjesta gdje vas na jednom mjestu ima preko 800 ljudi. Nikada nisam koristio vikende i sve sam odležao do zadnjeg dana osim u Njemačkoj koja me je protjerala nakon pola kazne jel sam imao još potjernica. Tako da ni tada nisam vidio slobode osim iz aviona sa kojim su me transportovali.

Šta je prvo što si uradio kada si izašao na slobodu?

Prvo što sam uradio kada sam izašao na slobodu. nakon dugo godina sam klanjao podne namaz u džamiji i dan proveo sa ženom i djecom rekao je za portal Crna-Hronika Jasmin Bašić.

Za mlade imam poruku da se iskreno i ispravno uhvate Islama i svog Gospodara Allaha jel tako nikad neće skrenuti na krivi put. Kriminal nikada ne može biti opcija jel Dragi Bog je od svih Najjači i ON silu nepodržava. Ja sam danas zahvalan Allahu na troje djece koje imam i akobogda četvrto je na putu.

Postao sam i vlasnik firme TR Bašić koja se bavi trgovinom prehrambenih artikala. Istkustvo i život koji sam imao ne želim ponoviti! Islam i vjera u Dragog Allaha, i vrijeme sa najmilijima nema cijenu!

Pozdravio bih sve dobre momke i stranicu Crna Hronika BiH, Sloboda govora koji prenosite naše pozitivne priče! „

Zahvaljujemo se našim partnerima FB stranici: Kroz KDZ Zenica smo prošli

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79