Lider HDZ-a: “Možda već danas dogovorimo dio Izbornog zakona i pošaljemo ga u proceduru”

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, kazao je nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a, a uoči sastanka vladajuće koalicije da je moguće da se danas dogovori i dio Izbornog zakona.

Čović je istakao da se na sjednici Predsjedništva HDZ-a govorilo i o EU zahtjevima i zakonima koji se trebaju usvojiti na nivou BiH, a o kojima će danas raspravljati sa koalicionim partnerima u Mostaru, Nerminom Nikšićem (SDP) i Miloradom Dodikom (SNSD).

“Danas u svi zakoni koji postoje na dnevnom redu od 14 uvjeta EU, naravno i Izborni zakon. Možda danas i neki dio Izbornog zakona bude i usaglašen i poslat u proceduru”, kaže Čović.

Dodaje kako su radna tijela već definirana za ostale zakone i sve će raditi preko Vijeća ministara BiH.

“Danas će na dnevnom redu biti svaki detalj za naš put u EU pa tako i Zakon o Ustavnom sudu BiH. Danas ćemo imati pozitivnu atmosferu i to garantuje sami format sastanka”, rekao je.

Vijeće ministara BiH, kaže Čović, će već na prvoj narednoj sjednici jedan taj paket staviti na dnevni red.
“Koliko je to preambiciozno vidjet ćemo da do kraja godine usvojimo sve zakone.”

“Ja ću nastojati biti fin domaćin i sve teme su stavljene na dnevni red pa i Zakon o Ustavnom sudu BiH i Izbornom zakonu. Nijedan od ovih zakona iz paketa EU zakona neće zaobići parlamentarnu proceduru ,i kako će proći, i kakvi će biti amandami i raspreve, to ćemo vidjeti”, rekao je Dragan Čović.

Istakao je da će izvještaj EU u oktobru za BiH biti pozitivan i da je zadovoljan dinamikom usvajanja EU zakona.

“Izvještaj već napravljen i bit će objavljen tokom desetog mjeseca i vjerujem da će biti pozitivno. Bit će ovi politički efekti i ko šta izjavljuje i na šta poziva, ali dinamika je tu i uvjeren sam da nijedan zakon do desetog mjeseca neće biti izostavljen iz procedure i rasprava u Vijeću ministara BiH. Očekujem korektnu klimu koje će dati rezultate.”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79