Lider u regionu: Srbija počela s proizvodnjom ruskih vakcina

Na institutu „Torlak“ u Beogradu je pokrenuta proizvodnja vakcine protiv koronavirusa „Sputnjik V“ i u budućnosti će moći da se izvozi u države regiona, saopćio je Ruski fond za direktne investicije (RFPI).

– RFPI i Institut za virusologiju i vakcine „Torlak“ objavljuju da je pokrenuta proizvodnja ruske vakcine protiv virusa korona Sputnjik V“ u Srbiji. Ovim je Srbija postala prva država u južnoj Evropi koja će proizvoditi „Sputnjik V“. Proizvodnja u Srbiji je u skladu sa najstrožijim standardima – saopćili su u fondu.

U fondu je naglašeno da će u budućnosti biti moguć izvoz preparata u druge države regiona.

– U skladu sa dogovorima koji su postignuti između Ruskog fonda za direktne investicije i Instituta „Torlak“ u Srbiji je u kratkom roku uspješno pokrenuta proizvodnja vakcine „Sputnjik V“. Srbija je prva evropska država koja je počela da proizvodi rusku vakcinu – izjavio je direktor ruskog fonda Kiril Dmitrijev.

On je podsjetio da se od početka ove godine preparat aktivno koristi za vakcinaciju stanovništva i zahvaljujući pokretanju lokalne proizvodnje razmjere vakcinacije mogu biti značajno uvećane.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79