Liječit će nas ljekari bez iskustva, operacije gledali samo u knjigama!

Bosni i Hercegovini prijeti kolaps zdravstva! Kako tvrde iz Sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH, našu zemlju napustit će veliki broj ljekara, a nakon što se na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH nije raspravljalo o njihovom položaju, plaćama, statusu…

Nestanak doktora

Ljekari u Federaciji BiH mjesecima nemaju reprezentativnost, kao ni kolektivni ugovor. Iz Sindikata tvrde da su pokušali spriječiti propast zdravstva, ali da je to sada neizbježno.

– Trebalo se raspravljati o izmjenama Zakona o radu, kojim se definitivno potvrđuje pravo doktorima da potpisuju kolektivni ugovor kroz svoj sindikat. Time bi se prekinula neujednačena sudska praksa koja je na sceni. Nažalost, do toga nije došlo. Rezultat ovog „potezanja“ znači nestanak doktora iz Federacije, odnosno BiH – kaže dr. Rifat Riad Zaid, predsjednik Sindikata.

On upozorava da bi posljedice mogle biti ozbiljne, a pacijenti ugroženi.

– Jednostavno će nam se desiti da prvo odu najiskusniji i najbolji doktori, a onda i ostali. Takav scenarij na sceni je u Hrvatskoj, koja je jedina zemlja EU koja nema doktorski kolektivni ugovor. Znakovito, zar ne? Tamo su već najsloženiji operativni postupci povjereni mladim specijalistima s godinom ili manje iskustva. To je neodrživ proces i znači potpuni prekid operativnih tretmana. Isto je kod nas, s tendencijom da postane gore – navodi Zaid.

Kaže i da on prvi ne bi povjerio svoje zdravlje “doktoru” koji je tek izašao s fakulteta. Navodi da je ostalo malo vremena da političari poprave situaciju.

Oduzimanje licenci

Fahrudin Kulenović, bivši predsjednik Ljekarske komore KS, podsjeća da je Pravilnikom Komore ljekarima nakon 75. godine oduzeta licenca za rad, što znači da ne mogu u operacione sale.

– Osim što ćemo zdravlje svojih najmilijih povjeriti onima koji nikad nisu operisali, njihov rad neće imati niko nadgledati! Kada nam ode još 350 ljekara, bez koliko ih inače ostajemo svake godine, a 200 ljekara izgubi licencu, naš život bit će u rukama onih koji su operacije gledali samo u knjigama.

Ni iskustva ni staža
Od 1. jula građane Hrvatske liječe mladi doktori, bez radnog iskustva, koji su tek završili fakultet.

Oni određuju dijagnoze bez obzira na činjenicu što nisu stažirali niti stjecali praksu radeći s iskusnijim kolegama prenosi Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79