Lijek za koronu u Tuzli besplatan, a u Sarajevu više od 1.000 maraka!

Lijek „Tocilizumab“ pokazao se kao vrlo efikasan za liječenje pacijenata oboljelih od koronavirusa koji imaju težu sliku. Međutim, vrlo je skup i nedostupan je pacijentima u Sarajevu. Dunja Grabovac je jedna od onih kojima je zatrebao ovaj lijek, a na svom Facebook profilu podijelila je svoje iskustvo s njegovom nabavkom.

“Mojoj majci treba lijek koji košta 1.300 KM, novce nemam, ulazim i vičem pozitivna sam!”

Ima li kraja

– Zove me s Podhrastova doktorica jer mami treba lijek „Tocilizumab“, odmah mi kaže da je preskup i da tražim u Istočnom Sarajevu. Zovem apoteke. U jednoj nađem, 600 miligrama tog lijeka je 1.130 KM. Ljudi moji… Ovo je lijek koji je u Tuzli besplatan i daje se pacijentima. Ima li kraja? – napisala je Grabovac.

Lijek Favira bit će dostupan pacijentima u BiH uz ljekarski recept

Kako bismo provjerili ovu informaciju, kontaktirali smo bolničku apoteku UKC-a Tuzla.

– Mi ne prodajemo lijekove. Bolnička apoteka ima na raspolaganju taj lijek. To je lijek koji se koristi u bolnicama i ne bi se trebao kupovati u apotekama. Bolnička apoteka UKC-u Tuzla ga naručuje za svoje pacijente. Poprilično je skup, ali ne znam tačnu cijenu po kojoj ga nabavljamo, znam da je više od 1.000 KM – kratko su nam kazali.

Podrška kisikom
Dr. Rifat Rijad Zaid, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH, pojasnio je za „Avaz“ da je lijek izvorno kreiran za borbu protiv reumatskih oboljenja.

– Međutim, već na početku pandemije vidjelo se da je toplinska oluja jedan od osnovnih uzroka smrtnosti. Stoga se došlo na ideju da se on koristi kod pacijenata s težom slikom. Pokazao se vrlo efikasnim, imamo do 30 posto smanjenje stope smrtnosti kod najtežih pacijenata koji zahtijevaju podršku kisikom – pojasnio je Zaid.

Zaid: Jedna do dvije doze

Dodao je da je to dovoljan dokaz da sve bolničke ustanove krenu u osiguranje tog lijeka za najteže pacijente.

– Obično se koriste jedna do dvije doze, a jedna košta između 1.000 i 2.000 KM – istakao je Zaid.

Katana: Bolnice to moraju naručiti
Sakib Katana, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, za „Avaz“ je kazao da se lijek nalazi na bolničkoj listi i da bi ga bolnice trebale naručivati.

Katana: Radimo sve da osiguramo lijek

Radimo sve da osiguramo taj lijek, ali primarno je to dužnost bolnica. Dakle, bolnice u KS, kao što se to radi na UKC-u Tuzla, trebale bi naručivati taj lijek za pacijente. Zašto oni to ne rade, za mene je enigma. Trenutno se dešava da ljude šalju po apotekama da kupuju taj lijek, ali onda se pitam zašto Zavod bolnicama doznačava sredstva za materijalne troškove. Ne može Zavod podnijeti čitav teret pandemije, postoji i drugi nivoi vlasti koji se trebaju uključiti u ovu priču – pojasnio je Katana.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79