Lijek za reumatoidni artritis navodno smanjuje smrtnost teško oboljelih COVID pacijenata

Istraživači su otkrili da je tocilizumab, intravenski lijek koji je proizveo švicarski proizvođač Roche, skratio trajanje boravka pacijenata u bolnicama i smanjio potrebu za respiratorima. Ovo istraživanje Oxford je proveo kako bi ispitao niz potencijalnih tretmana u liječenju COVID-a 19.

“Prethodna ispitivanja tocilizumaba pokazala su mješovite rezultate i nije bilo jasno koji bi pacijenti mogli imati koristi od liječenja ovim lijekom. Sada znamo da tocilizumab ima koristi za sve COVID pacijente”, rekao je Peter Horby, profesor na Univerzitetu Oxford i glavni istražitelj.

Tokom istraživanja su ukupno 2.022 pacijenta nasumično odabrana da prime švicarski lijek. Istraživači su izvijestili da je 82 posto njih također uzimalo i steroid poput deksametazona, drugi lijek za koji je utvrđeno da smanjuje smrtnost među teško oboljelim COVID pacijentima.

Među pacijentima koji nisu bili na respiratoru prije terapije tocilizumabom, lijek je umanjio mogućnost pogoršanja stanja ili smrti, izvijestili su istraživači. Kako navode, upotreba tocilizumaba u kombinaciji s deksametazonom smanjuje smrtnost za približno jednu trećinu kod pacijenata kojima je potreban ventilator, te za gotovo polovinu kod onih kojima je potreban respirator.

Detalji Oxfordovog istraživanja će biti objavljeni naknadno, piše CNBC.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79