Lijekovi na putu da postanu luksuz za građane: Cijene pojedinih terapija veće i do 120 posto

Bosna i Hercegovina jedna je od zemalja s najmanjom kupovnom moći na evropskom kontinentu, ali po pitanju cijena lijekova, prati standard država koje imaju daleko veći BDP po glavi stanovnika.

Kao da to nije dovoljno, cijene lijekova u našoj državi ne prestaju rasti, a građanima postaju luksuz. Posebno penzionerima, koji su i prije poskupljenja za određene terapije izdvajali i do pola penzije. Roditelji djece oboljele od epilepsije nedavno su digli glas jer je lijek za epilepsiju “diazepam klizma” skuplji za 120 posto.

Roditelji se snalaze na razne načine, a ovaj lijek je samo jedan od onih koji su poskupjeli u proteklom periodu. Predsjednica Udruženja „Dajte nam šansu“ Ines Kavalec u razgovoru za „Avaz“ kaže da su cijene različite od apoteke do apoteke.

– Apoteke moraju standardizirati cijenu. Ova “klizma” bi trebala biti besplatna svakom roditelju – naglašava Kavalec.

Dodaje kako mnogo roditelja traži podršku i finansijsku pomoć jer nisu u mogućnosti nabaviti onoliko lijekova koliko je neophodno njihovoj djeci.

U apotekama je “brufen” skuplji za 2 marke, pa umjesto dosadašnjih 5, košta 7 maraka. Građani su izrazili negodovanje i cijenom “linexa”, koji je s 9 dostigao cijenu od 14 maraka.

Međutim, najveći problem predstavlja cijena lijekova koji se koriste kao redovna terapija.

Hanka Gegić majka je desetogodišnjakinje koja boluje od epilepsije, a trenutno je u bolnici zbog upale pluća. Iznenađena je cijenama lijekova i kapi, ali i nedostatkom razumijevanja da se pristupačnijim učini nešto što je neophodno za život.

– Podsjetit ću da je “keppra” lijek jedno vrijeme bio skinut s esencijalne liste, koštao je 100 KM i bilo je strašno. Mi roditelji smo bili uporni i uspjeli smo se izboriti da se vrati na esencijalnu listu – rekla nam je Gegić.

Udruženje „Misli dobro“ pokrenulo je inicijativu za izmjenu Pravilnika o načinu oblikovanja cijena lijekova u Bosni i Hercegovini. Kazali su kako se nadaju da će se prilikom izmjene propisa koji se odnose na visinu veleprodajne i maloprodajne marže na lijekove institucije voditi interesima građana, a ne ličnim i interesima raznih grupa

Kontaktirali smo i nekoliko apoteka koje smo pitali za cijene lijekova te da nam kažu za koliko su cijene lijekova više. Međutim, do zaključenja ovog broja nismo dobili nijedan odgovor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79