Lijepe vijesti iz Njemačke: Poznato ko može podnijeti zahtjev za 200 eura jednokratne pomoći

 

Penzioneri i radnici odavno su dobili svoje finansijske olakšice za visoke cijene energenata u Njemačkoj. Nakon dugog čekanja, sada bi novac trebali dobiti i studenti.

Dobrih šest mjeseci nakon donošenja odluke, više od tri miliona studenata od srijede 15. marta, trebalo bi se moći prijaviti za dugoočekivanu jednokratnu naknadu od 200 eura (390 KM).

To bi trebalo biti moguće preko online platforme

“Einmalzahlung200.de” koju je vlast kreirala posebno u tu svrhu. Novac je namijenjen ublažavanju naglog rasta cijena energije.

Platforma za podnošenje zahtjeva testirana je u pilot projektu s nekoliko univerziteta u proteklih nekoliko sedmica. Prema riječima ministrice obrazovanja Bettine Stark-Watzinger testiranje je bilo uspješno.

“Više od 12.000 prijavljenih već ima 200 eura (390 KM) na svom računu”, rekla je političarka i dodala:

“Prijava za sve studente i studente tehničkog smjera počinje u srijedu.”

Prema informacijama iz ministarstva Saske-Anhalt, koje je bilo zaduženo za postavljanje platforme, prijava za isplatu novca je u testnoj fazi prosječno trajala tri minute, piše Fenix magazin.

Pravo na novac ima oko 3,5 miliona studenata i studenata tehničkih studija koji su 1. februara 2022. godine bili upisani na univerzitete ili fakultet. Potrebno je imati prebivalište u Njemačkoj.

“Semafor- koalicija” već je početkom septembra prošle godine dogovorila posebnu isplatu studentima. Tada se govorilo o brzoj i nebirokratskoj isplati.

Međutim, provedba ovog plana pokazala se teškom i komplikovanom, jer nisu bili dostupni podaci o računima svih studenata na jednom mjestu.

Savezna i zemaljska vlada su uz pomoć aplikacije pokušale da se lični podaci i podaci o računima koji su dostupni u obrazovnim institucijama objedinjene.

Tokom cijelog procesa govorilo se o zaštiti podataka, odgovornosti i tehničkim detaljima. Studentski predstavnici i oporba u Bundestagu kritkovali su spor proces.

korisnički račun kod njemačke Vlade, takozvani BundID račun, kako bi se jasno identifikovali prilikom prijave.

Sada je pojašnjeno da online funkcija osobne iskaznice, koji se koristi za online porezne prijave, nije apsolutno potrebna, ali da se također može kreirati jednostavan BundID račun s korisničkim imenom i lozinkom.

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova u ponedjeljak, do početka sedmice takav je račun kreiralo dobrih 700.000 ljudi.

Međutim, nejasno je koliko je među njima studenata koji su se prijavili samo zbog isplate naknade od 200 eura (390 KM).

Svaki građanin može račun koristiti i za druge administrativne usluge.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79