Likvidacija Riste Jugovića: “Tri dana prije likvidacije govorio je o prijetnjama, privatizaciji Jahorine”

Dodik je još 2013. rekao da je likvidaciju naručio Mirko Šarović, koji je prethodno pomilovao Đorđa Ždralu, za kojeg je kum i ljuti protivnik Darko Elez 2005. rekao da je upravo on likvidirao Jugovića.

Dodik je nedavno ponovo ustvrdio da postoje indicije da je Šarović umiješan u likvidaciju Jugovića…

Za 50 dana navršiće se tačno 20 godina od likvidacije Riste Jugovića, magistra ekonomskih nauka i direktora SOD Jahorina, a organi gonjenja nisu procesuirali počinioca i naručioce ovog slučaja.

Pod zaštitom

Na godišnjicu likvidacije Jugovića sjetiće ga se članovi porodice, moguće pojedini političari, novinari će podsjećati o ovom zločinu i na tome će se završiti. U ovih 20 godina istragu su vodili CJB Istočno Sarajevo, MUP RS-a, a poslije SIPA i Tužilaštvo BiH.

Navodno je jedna osoba policiji priznala da je učestvovala u slučaju i da je za to dobila dio novca, te da je bila spremna i da kaže ko je nalogodavac, pod uslovom da o tome svjedoči pod zaštitom. Špekulisalo se da je jedan od osoba iz Doboja, no javnost nikad nije zvanično saznala o kome se radi, kao ni ko je osoba koja je bila spremna na saradnju.

Jugović je bio direktor SOD Jahorina – Pale

Jugović je likvidiran 10. marta 2002. ispred porodične kuće na Palama.

Izrešetan je hicima kalibra 7,65 mm, sa po jednim metkom u lijevu podlakticu, grudni koš i stomak, a ostali hici pogodili su ga u vrat i noge.

Umro je usljed iskrvarenja. Pred smrt, 7. marta 2002. Jugović je održao konferenciju za novinare u Banjoj Luci i govorio o hajci koja se vodi protiv njega, prijetnjama smrću, kao i o političkim, policijskim i medijskim pritiscima i zastrašivanjima piše Oslobođenje.

Jugović je naveo da iza njegovog progona ne stoji SDS kao politička stranka, već pojedinci
”Dokle će ići na Jahorinu? Ići će sve dok je ne pokore i pokupe sve što ima. Njihov pokušaj ide u pravcu da mene više nema, jer ako mene nema, oni će privatizovati Jahorinu.

Sve su to crvene prozivke centara moći, jer su u sprezi policija, tužilaštvo, sudovi i politika”, rekao je tada Jugović, dodajući:

“Mislim da su u prvi mah krenuli prema meni, da mi se desi isto što se desilo i vođi Belih vukova (Srđanu Kneževiću, op. a). Ali mislim da sam blagovremeno prijetnje, recimo iz Trebinja, prijavio međunarodnoj zajednici.”

Naveo je da iza njegovog progona ne stoji SDS kao politička stranka, već pojedinci “pljačkaši iz deset godina prošlosti, koji se finansiraju smicanjem ljudi koji su im na putu”.

Milorad Dodik, tadašnji predsjednik RS-a, gostujući u emisiji Lice nacije, na TV OSM, 27. novembra 2013. prvi put je javno progovorio o ovom likvidaciji rekavši da je “lider SDS-a Mirko Šarović naručio likvidaciju bivšeg direktora Jahorina osiguranja”. R

ekao je tada da je SDS “promovisao kriminalnu strukturu” te da su kadrovi ove stranke oslobodili iz pritvora preko 400 osoba.

Krajem 2001. tadašnji predsjednik RS-a Mirko Šarović pomilovao je Đorđa Ždralu, osuđenog na sedam godina pritvora zbog likvidacije Gorana Batinića, zvanog Frkuša. Mediji su prenijeli da je “Ždralin kum i ljuti protivnik Darko Elez 2005. rekao da je upravo Ždrale likvidirao Jugovića, te da je Šarović bio nalogodavac”.

Međutim, sve je ostalo na bazi špekulacija. Dodik je, gostujući na RTRS-u krajem decembra prošle godine, ponovo izjavio da postoje indicije da je Šarović umiješan u likvidaciju Jugovića, na šta je predsjednik SDS-a rekao da “SDS ne prati Dodikovu politiku”.

– To je politika potpunog ogoljavanja Republike Srpske i izvlačenja resursa dok cijenu plaćaju građani. Ne pratimo ih na njihovom putu kriminala. I nikada ih nećemo pratiti, jer za razliku od njih, SDS vodi iskrenu patriotsku politiku kojoj je važan napredan RS koji ima budućnost i nije prazna ljuštura, porobljen od jednog čovjeka, njegovih kumova i prijatelja kojima je ostanak na vlasti jedina svetinja, istakao je Šarović za Oslobođenje.

Neki od tih kriminalaca, pod zaštitom politike, mogli su nekažnjeno da ušetaju u policijsku stanicu, da viču na policajce ili da ih postrojavaju.

Tadašnji načelnik CJB-a Srpsko Sarajevo Željko Marković, prije nego što je likvidiran na Sokocu, za Oslobođenje je govorio o postojanju crnih trojki koje su se bavile likvidacijama i zastrašivanjima političkih protivnika.

U toj organizaciji nalazili su se suspendovani policajci sa Pala i kriminalci od kojih su jedni danas iza rešetaka, a drugi likvidirani.

Marković je govorio da su ti kriminalci bili noćna mora njegovim policajcima. Neki od tih kriminalaca, pod zaštitom politike, na primjer, mogli su nekažnjeno da ušetaju u policijsku stanicu, da viču na policajce ili da ih postrojavaju ako bi ih policajac negdje slučajno zaustavio dok su vozilima divljali Istočnim Sarajevom.

Stručnjaci za bezbjednost ističu da “još postoje transkripti presretnutih razgovora koji svjedoče o mogućoj povezanosti Šarovića sa likvidacijom Jugovića”. Ističu da gdje god je bio prevelik novac u igri, Tužilaštvo BiH nije istraživalo pozadinu nekog krivičnog djela.

Bezbjednosni sistem

”Ni jedan glavni bh. tužilac nije dovršio mandat, Marinko Jurčević, Milorad Barašin, Goran Salihović, Gordana Tadić… Tužilaštvo je imalo kapacitet da istražuje zločine poput ovog, ali bez rada bezbjedonosnih agencija je nemoćno.

Umjesto, recimo, da istražuju likvidaciju Jugovića, te službe istražuju onog ko to pitanje spominje ili istražuju glavnog tužioca. Pa se organizuje kompromitovanje tužilaca koji su pokušali da riješe neke krupne stvari”, kaže naš sagovornik, dodajući da se to i danas dešava, jer su u bezbjednosnom sistemu još ostale mreže ratnih kadrova koje su involvirane u razne poslijeratne kriminalne aktivnosti.

Na naš upit u kojoj je fazi istraga Jugovićeve likvidacije, te da li se ona uopće i provodi, Tužilaštvo BiH nije odgovorilo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79