Likvidacija u BiH je dokaz da rat bandi eskalira u inostranstvu

Gunar Apelgren, švedski kriminolog i ekspert za sukobe bandi, kaže da sukob unutar mreže Fokstrot uzdramao Švedsku, sa eksplozijama, ubistvima, napadima u Stokholmu, Upsali i drugim gradovima. Ubistva su trajala sedmicama, a nekada ih je bilo i nekoliko dnevno. Međutim, posljednjih nedjelja stanje u Švedskoj se smirilo, a Apelgren smatra da su dva razloga za to:

“Kao prvo, ovih sedmica smo pohapsili veliki broj ljudi i to znači da oni koji žele da ih napadnu ili im se osvete, ne mogu doći do njih”, kaže ovaj eskpert.

Drugi razlog je što su švedski kriminalci otišli u inostranstvo.

“Ubistvo u BiH je dokaz toga. Dakle, možete pobjeći, ali oni će vas naći i likvidirati. Imali smo slične slučajeve u Španiji, Danskoj i Turskoj. Uglavnom, u sve ove incidente umiješani su pripadnici Fokstrota.”

Pored napada i ubistava, on dodaje da je nekoliko švedskih kriminalaca i uhapšeno u inostranstvu.

“Imali smo hapšenja u Tunisu i Srbiji, ali i u Španiji, gdje je španska policija izuzetno brzo i dobro odreagovala. Imali smo i pucnjavu i u Turskoj”, kaže on.

On dodaje da švedska policija ima izuzetno dobru saradnju sa policajama svih ovih zemalja.

“Kako bude vrijeme odmicalo, mislim da će te zemlje raditi efikasnije na protjerivanju švedskih kriminalaca jer nikome ne trebaju takvi problem”, kaže Apelgren.

On na kraju dodaje da, iako se čini da je broj napada u Švedskoj u padu, da će doći do ponovnog talasa nasilja, kao što se dešavalo i u prošlosti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79