Lišen slobode direktor zadruge, osumnjičen da je iskoristio studente da uzima novac od firmi

Edin Mulić, direktor Omladinske zadruge “Infomreža” iz Tuzle, lišen slobode je zbog sumnje da je organizovao grupu koja je animirala studente javnih i privatnih fakulteta da preko Zadruge obavljaju razne promocije, vrše ankete itd. Zadruga je potpisivala ugovore s firmama za koje je studenti, navodno, trebalo da obavljaju razne poslove. Međutim, posao je bio fiktivan jer studenti te poslove nisu odrađivali, a nakon što novac bude uplaćen na njihov račun, studenti su podizali novac i nosili u Zadrugu te predavali iznos, a kao naknadu dobijali od 50 do 100 KM.

On je priveden nakon što su službenici Odjeljenja za borbu protiv privrednog kriminaliteta i korupcije MUP-a TK, u saradnji s Poreznom upravom FBiH i Kantonalnim tužilaštvom TK, pretresli poslovne prostorije Zadruge, tri stambena objekta u vlasništvu Mulića i njegove supruge J.M. iz Tuzle, te njihove pokretne stvari.

“Zadruga je zarađivala po studentu 3.300 KM i to prikazivala kao neoporezivi dohodak, a iznos od četiri prosječne plate su oporezive za privremene poslove. Time je Mulić, za sada, pribavio sebi imovinsku korist od 250.000 maraka, a oštetio državu za 190.000 maraka”, rečeno je iz Tužilaštva.

Prilikom pretresa su pronađeni i oduzeti dokumentacija, novac, kompjuteri, laptopi, mobilni telefoni i drugo. Zasad nije poznato jesu li firme za koje je trebalo da budu obavljeni poslovi znale za ove aktivnosti Zadruge, dok će studenti biti saslušani kao svjedoci.

Nakon kriminalističke obrade, Mulić će biti predat Kantonalnom tužilaštvu na dalje postupanje. Nismo uspjeli da stupimo u kontakt s nekim iz ove zadruge.

Kako su nam kazali iz Kantonalnog tužilaštva Tuzla, Mulić se sumnjiči za krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela i porezna utaja.

 

Čovjek koji je liječio Edina Gačića: U životu nisam sreo nikog opasnijeg

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments