Lista za glasanje van BiH uklonjena po nalogu Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH

Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH, na čijem čelu je Petar Kovačević, naložila je Centralnoj izbornoj komisiji BiH da ukloni podatke birača upisanih u Izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje van BiH.

Centralna izborna komisija BiH je saopćila da je danas zaprimila rješenje Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH, kojim se Centralnoj izbornoj komisiji BiH zabranjuje da na svojoj web stranici www.izbori.ba objavlјuje lične podatke birača upisanih u Izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje van BiH, prenosi Klix.

“Centralna izborna komisija BiH nije objavila lične podatke birača upisanih u Izvod iz CBS-a za glasanje van BiH, nego je objavila Izvod iz CBS-a za glasanje van BiH i to sa cilјem obezbijeđenja tačnosti, ažurnosti i ukupnog integriteta Centralnog biračkog spiska”, saopćila je Centralna izborna komisija.

U skladu sa članom 3.1 stav (2) i (3) Izbornog zakona BiH, Centralni birački spisak i izvodi iz Centralnog biračkog spiska su javni, a pravo uvida u CBS se ostvaruje u skladu sa Izbornim zakonom BiH.

U Centralnoj izbornoj komisiji su napomenuli da je u periodu od 18. jula do 17. augusta 2020. godine, sa cilјem obezbijeđenja tačnosti Centralnog biračkog spiska, vršeno izlaganje privremenih biračkih spiskova za glasanje u Bosni i Hercegovini.

“Iste su općinske/gradske izborne komisije u skladu sa članom 18. Pravilnika o upotrebi i izradi izvoda iz Centralnog biračkog spiska izlagale na internet stranicama i oglasnim pločama općine/grada te na druge pogodne načine. I tada izloženi i objavlјeni privremeni birački spiskovi nisu sadržavali ništa manje podataka o biraču”, navode iz CIK-a BiH.

Primarni alat za postizanje tačnosti Centralnog biračkog spiska je, kako navode, omogućavanje javnosti da ostvari uvid u Centralni biračkog spiska i izvode iz CBS-a, što je propisano i članom 3.11 Izbornog zakona BiH: “Objavlјivanje podataka iz Centralnog biračkog spiska i stavlјanje sadržaja na uvid javnosti vrši se vodeći računa o principima zaštite ličnih podataka, a u skladu sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka.”

“Iako je predmetnim rješenjem Centralna izborna komisija BiH onemogućena u vršenju nadležnosti utvrđenih zakonom, a to je obezbjeđenje tačnosti, ažurnosti i ukupnog integriteta Centralnog biračkog spiska, CIK BiH je dužna postupiti u skladu sa navedenim rješenjem i Izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje van BiH je uklonjen sa službene web stranice CIK BiH”, stoji u saopćenju.

U Centralnoj izbornoj komisiji BiH su istakli da će cilјem zaštite svojih zakonom utvređenih nadležnosti, obezbijeđenja tačnosti, ažurnosti i ukupnog intergriteta CBS-a, te sa cilјem sprečavanja svih zloupotreba u izbornom procesu, povodom ovog pitanja zatražiti sudsku zaštitu.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79