Litar i preko 3,30 KM a Nermin Džindić ističe da je cijena goriva u BiH najniža od svih zemalja u regiji

 

Ministar energije, rudarstva i industrije, Nermin Džindić istako je da je cijena goriva u BiH najniža od svih zemalja u regiji, da će cijena plina barem do 1. januara 2023. ostati ista, te da je snabdijevanje električnom energijom stabilno.

“Što se tiče cijena goriva, Vlada je već učinila odlukom o ograničavanju profita na prodaju nafte i naftnih derivata i ta odluka se pokazala kao možda najbolja u regionu jer i dalje imamo najbolje cijene nafte i naftnih derivata”, kaže Džindić.

Istakao je nadu da će se situacija u svijetu normalizovati i da će to utjecati na stabilizaciju cijena u energetskom sektoru.
Cijene goriva u Evropi

O plinu, ministar kaže kako je Energoinvest potpisao ugovor do početka januara, nakon čega će vjerovatno biti produžen kao što je produžen i ovaj ugovor.

“Što se tiče formiranja cijena, radi se o staroj formuli. Promjena cijene nafte, naftnih derivata utječe direktno na formiranje cijene plina. Ne očekujemo drasitčne promjene u odnosu na prethodni period”, kazao je o cijeni plina ministar Džindić.

Cijena plina će do 1.1. 2023. godine biti onako kako je ugovor potpisan i neće doći do promjene, kaže Džindić, a za cijenu nakon toga niko ne zna.

Džindić kaže kako je prije petnaestak dana obišao evropske zemlje i da su cijene tamo značajno skuplje nego u Federaciji BiH, te Federacija BiH zajedno sa entitetom Republika Srpska ima najbolju cijenu energenata od svih država u regionu.

“Da li će Vijeće ministara učiniti neki korak vezano za akcize to je na Vijeću ministara”, kaže Džindić.

Što se tiče cijene električne energije do 1.1. 2023. neće biti promjena ni za industriju ni za građane ali kaže kako se prate svi parametri i redovno izvještava parlament i vlada.

“I jedna i druga Elektroprivreda imaju problem što se tiče poslovanja vezan za odluku o tržišnom modelu snabdijevanja. Dobro znate da je Parlament korekcijom zakona o električnoj energiji, članom 16A, limitirao rast cijene energije prema tržišnom modelu snabdijevanja prema velikoj i srednjoj privredi. To je teško palo Elektroprivredi BiH, mi smo intervenisali aktiviranjem bloka 4 i 5 kako bi izvezli više energije i nadomjestili taj gubitak”, objasnio je Džindić probleme sa kojima se susreću elektroprivrede u FBiH.

Naglasio je kako u BiH postoje dovoljne količine električne energije za sve zahtjeve na tržištu BiH i da je situacija stabilna.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79