Lizdek ostaje iza rešetaka: Pročitajte u kakve je sve slučajeve upleten

Sud Bosne i Hercegovine je, odlučujući o prijedlogu Tužilaštva za određivanje mjere pritvora osumnjičenom Nedeljku Lizdeku, dana 20. maja 2021. godine donio rješenje kojim je u odnosu na osumnjičenog Nedeljka Lizdeka određena mjera pritvora.

Pritvor prema ovom rješenju može trajati najduže mjesec dana, računajući od dana lišenja slobode, odnosno do 18. juna 2021. godine ili do nove odluke Suda.

Pritvor je određen zbog postojanja posebnih pritvorskih razloga propisanih članom 132. stav 1. tačke b) i c) Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, odnosno zbog bojazni da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak, zbog naročitih okolnosti koje ukazuju da će ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače te zbog naročitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da će ponoviti ili dovršiti pokušano krivično djelo za koje se može izreći kazna zatvora od 5 godina ili teža kazna.

Nedeljko Lizdek osumnjičen je da je počinio krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. stav 3. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (KZ BiH) u vezi sa krivičnim djelima teško ubistvo iz člana 125. Krivičnog zakona Republike Srpske (KZ RS) i dogovor za izvršenje krivičnog djela iz člana 364. KZ RS, a sve u vezi sa članom 7. stav 2. tačka b) Zakona o Sudu Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je u februaru optužnicu Tužilaštva KS protiv Nebojše Marinkovića, Lizdeka, Cicovića i Miloša Pavlovića zbog krivičnog djela razbojništva.

Lizdek je s Tužilaštvom Kantona Sarajevo sada sklopio nagodbu za razbojništvo na Trebeviću koje je počinio 23. oktobra 2018. godine.

Lizdekova ekipa na čelu sa Srećkom Trifkovićem se od ranije dovodi u vezu i s ubistvom Damira Ostojića 5. septembra 2018. godine. Također, Trifković se povezuje i s ubistvom sarajevskih policajaca te se trenutno nalazi u pritvoru.

Ključni dokaz je snimak nadzornih kamera u ulici Zmaja od Bosne od 23. oktobra 2018. kada je Lizdekova ekipa pokušala ukrasti Audi stranih tablica koristeći crni Seat Leon, isti onaj koji je, navodno, kasnije korišten prilikom ubistva sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79