Ljekar i medicinska sestra negiraju primanje mita za nesretni porođaj bebe koja im je ispala

Univerzitetska bolnica Foča se našla ponovo u centru skandala nakon što su specijalista ginekologije i akušerstva, doktor Vladimir Čančar, i medicinska sestra Gordana Sokolović optuženi za primanje mita u iznosu od 500 KM, što je dovelo do ozbiljnih povreda novorođene bebe. Oboje negiraju krivicu, tvrdeći da su pokušali vratiti novac nakon incidenta.

Optužnica koju je podiglo Okružno javno tužilaštvo u Trebinju navodi da su Čančar i Sokolović primili mito od Danijela Vesića kako bi porodili njegovu suprugu Jovanu carskim rezom 18. augusta 2022. godine. Doktor Čančar je navodno primio 400 KM, dok je medicinska sestra Sokolović primila 100 KM mita.

Međutim, tragedija se dogodila kada je Jovanina beba nakon porođaja pala na pod i zadobila povrede glave, uključujući obostranu frakturu lobanje i hematom. Iako joj je pružena hitna medicinska pomoć, stanje bebe se brzo pogoršalo, što je rezultiralo njenim hitnim prevozom u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, gdje je podvrgnuta hitnoj operaciji.

Treba napomenuti da je na porođaju umjesto medicinske sestre Sokolović prisustvovala druga medicinska sestra – Biljana Kulić. Osim Čančara i Sokolović, optužnica također obuhvata specijalistu pedijatrije, dr. Vladimira Turuntaša, zbog sumnje da su svi zajedno počinili krivično djelo nesavjesnog pružanja ljekarske pomoći.

Sam Danijel Vesić također je optužen za davanje mita u ovom slučaju i ranije je negirao svoju krivicu.

Optužnica dalje navodi da su Čančar i Sokolović pokušali vratiti primljeni novac. Prema izjavama članova porodice, doktor Čančar je u sobu ušao i izjavio: “Meni pare ne znače ništa”, nakon čega je izvadio 400 KM pocijepao i bacio ih na krevet na kojem je ležala Jovana.

Medicinska sestra Gordana Sokolović također je pokušala vratiti novac, a porodica Vesić je čak snimila ovu situaciju mobilnim telefonom.

Ovaj slučaj privukao je pažnju javnosti zbog ozbiljnih posljedica po zdravlje novorođene bebe i ozbiljnih optužbi protiv medicinskog osoblja. Sudski proces će odlučiti o krivici optuženih i posljedicama ovog tragičnog incidenta.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79