Ljekar suspendovan nakon što je rekao da je HNK možda stekao imunitet

Šef epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo HNK Erdin Alajbegović suspendovan jer nakon šo je javno iznio tezu kako postoji mogućnost da je Hercegovina stekla kolektivni imunitet na virus korona.

“Ja sam samo javnosti iznio statističke rezultate, koje sam dobio i stojim iza toga. Neka neko drugi pokaže da to nije tako, jer test ne pokazuje ništa, osim gensku sekvencu, tako da možete biti pozitivni, a da niste zaraženi virusom korona”, objašnjava Alajbegović.

Ističe kako bi rezultati koje je on iznio u javnost u svim demokratskim zemljama bili povod za pokretanja javne diskusije, a ne za suspenziju kao što se njemu dogodilo.

“Ovo je pokazatelj da živimo u državi gdje nema demokratije i gdje ne možemo javno reći ni pitati ništa”, ogorčeno je kazao Alajbegović za Klix.ba.

Dodaje kako je zastrašujuće da krizni štabovi plasiraju javnosti informacije jednosmjerno, bez mogućnosti da bilo ko šta pita ili kaže.

“Smatram da je potrebno da javnost zna statističke podatke koje sam iznio. Ovo je trebalo otvoriti diskusiju i ostalih epidemiologa koji imaju i drugačije stavove i rezultate, da javnost vidi širu sliku cijeloga stanja. Evo sada dolazi vakcina i niko javno ne govori o tome, hoće li ona biti djelotvorna jer virus mutira kontinuirano i ko može reći da virus neće mutirati dok dođe vakcina, tako da ona ne bude djelotvorna. To je sve ono sa čim javnost zaslužuje da bude upoznata”, kazao je Alajbegović.

Ističe da je ogorčen što je suspendovan zbog teze o virusu korona, i smatra da je to poruka ostalima da svoje stavove ne iznose.

“Dobio sam otkaz ugovora o radu, ali sam već danas dobio novi ugovor po kojem neću više biti šef epidemiološke službe HNK nego doktor, što je lično degradiranje. Ali ima sud i ja se iskreno nadam da još uvijek u ovoj državi ima barem malo pravde“, poručuje Alajbegović najavljujući pravnu borbu protiv nadležnih.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79