Ljekari iz BiH: Ovo je rat, od ovog virusa se umire

Koronavirus ne miruje u Bosni i Hercegovini. Svakodnevno rastu brojke zaraženih i umrlih od posljedica opakog virusa, a krizni štabovi razmatraju uvođenje rigoroznijih mjera.

Krizni štab Ministarstva zdravstva Srednjobosanskog kantona (SBK) održao je jučer online sastanak te, na temelju mišljenja i preporuka Kantonalnog zavoda za javno zdravstvo, Vladi SBK poslao izvještaj o trenutnoj situaciji i prijedlog mjera koje će Kantonalna vlada razmatrati na  vanrednoj sjednici.

Zabrana okupljanja

Prva od predloženih mjera je pooštravanje zabrane kretanja. Tako bi zabrana kretanja, ukoliko Vlada donese odluku, bila od 21 sat, umjesto od 23.

Osim te, struka traži da se smanji broj od 30 ljudi, koliko ih se trenutno može okupiti na jednom mjestu.

Također, bilo je govora o zatvaranju kafića, kojima bi se dopustilo da rade u slučaju ako imaju terasu na otvorenom.

I u Hercegovačko-neretvanskom kantonu situacija je ozbiljna. Premijer HNK Nevenko Herceg kazao je da će biti prisiljeni uvesti nove mjere ako se nastavi trend rasta broja novozaraženih, piše Avaz.

“Naša je procjena da mjere koje je donio Krizni stožer odgovaraju postojećoj situaciji, a ukoliko se ona pogorša, onda ćemo, naravno, biti prisiljeni uvesti restriktivnije mjere – izjavio je Herceg.

Specijalista infektologije s Klinike za infektivne bolesti SKB Mostar Jurica Arapović apelirao je na građane da poštuju mjere, upozorivši kako se situacija tokom posljednjih 15 dana drastično pogoršala.

Usporiti virus

“Sistem i vlasti će morati pronaći rješenje kako nerepresivnim mjerama privoljeti ne samo zdravstvene radnike već i građane na cijepljenje. Bojim se da još nisu načinjeni prvi koraci na koji način će se organizirati cijepljenje kada stignu veće količine. Sada nismo u mogućnosti da biramo jer državne vlasti nisu nabavile ništa, imamo samo donirane.  Ljudi moji, ovo je rat, od ovog virusa se umire, nije vrijeme za špekulacije i razmišljanja, treba se voditi sistemska kampanja imunizacije. BiH je 10. zemlja na svijetu po smrtnim ishodima. Oni koji ne poštuju mjere i koji žele reći da je ovo teorija zavjere, neka odu u Covid bolnice i natjerao bih ih da nose kisik po odjelima da vide o čemu se radi – zaključio je Arapović.

I u Bosansko-podrinjskom kantonu se razmatra uvođenje strožijih mjera.

“Znamo kakav nam je zdravstveni sistem, koji se do sada dobro bori, ali vrlo brzo može doći do pucanja i neće se svima moći pružiti zdravstvena usluga, tako da je neophodno djelovati u smislu pooštravanja epidemioloških mjera, da se na neki način uspori širenje infekcije – upozorila je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Medina Bičo.

Zatvaranje objekata u TK

Tokom proteklog vikenda bio je pojačan rad na terenu službenika Kantonalne uprave za inspekcijske poslove i Policijske uprave MUP-a TK koji su izvršili kontrolu u 18 ugostiteljskih objekata i tom prilikom privremeno zatvorili deset objekata. Tokom akcije provedene u 36 tržnih centara službenici policije su građanima podijelili 1.153 zaštitne maske. Zbog nenošenja zaštitne maske upozoreno je 686, a zbog nedovoljnog razmaka 212 građana.

U narednom periodu bit će pojačan nadzor na pijacama, u apotekama, javnom saobraćaju, tržnim centrima i šalter-salama institucija u TK.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79