Ljekari iz TK u humanoj misiji: Besplatni pregledi za majke Srebrenice

Tim ljekara sa Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla i Opće bolnice “Dr. Mustafa Beganović” Gračanica u saradnji sa Međunarodnim forumom solidarnosti Emmaus, organizirali su danas preglede za stanovništvo iz Srebrenice i okolnih općina. Ekipa vrhunskih ljekara i specijalista iz ovih zdravstvenih ustanova će u narednom periodu biti na raspolaganju dva do tri puta mjesečno povratnicima, za obavljanje raznih specijalističkih pregleda. Riječ je o ambulanti koja djeluje u sklopu projekta “Ljubav za majke Srebrenice”.

–Ja sam rodom iz Luke, davno sam doselila ovdje, 1976. godine, zbog djece, da se školuju. U genocidu sam izgubila sina, muža, četiri brata. Nemam se na koga osloniti.

Majko Mulu danas smo zatekli na pregledu u Potočarima u ambulanti koja djeluje u okviru projekta “Ljubav za majke Srebrenice” koji realizira Međunarodni forum solidarnosti Emmaus. Kako nam kaže puno joj znači činjenica da može obaviti specijalističke preglede u ovoj ambulanti, jer više ne mora čekati u dugim redovima, a ni putovati u susjedne općine. I majka Behija iz Bratunca ističe kako joj ova ambulanta i dolazak ljekara iz Tuzlanskog kantona pomažu da se osjeća sigurnije kada je u pitanju njeno zdravlje, budući da živi sama jer je 1995. izgubila muža i sina jedinca.

–Hvala svakom ko god pomogne i ko god se brine za nas. Nama je sevap doći da nam se progovori, a da ne pričam koliko nam znači da neko dođe da nas liječi i da nam učini nešto, istakla je majka Behija za RTVTK.

Grupa ljekara humanista iz Tuzlanskog kantona stavila se na raspolaganje stanovništvu ovog dijela naše domovine. Kako su istakli, danas, medicinski volonterizam posebna je priča, ali i dužnost obzirom na humanu stranu poziva kojeg su odabrali. Prof. dr. Šekib Umihanić kazao nam je da su ovo pionirski koraci, te da predstoji implementacija i ugrađivanje sličnih ambulanti u zdravstveni sistem manjeg entiteta, kako bi se na taj način stavili na raspolaganje povratnicima i u drugim sredinama.

– Mi smo danas u jednoj humanoj misiji koja se može proširiti i na ostale centre iz Federacije BiH. Ja sam obavio više razgovora sa kolegama iz Sarajeva, Zenice, Bihaća i oni su svakako zainteresovani da dolaze u jednom periodičnom vremenu onako kako se dogovorimo i spram potreba i zahtjeva majki Srebrenice odnosno svih povratnika, te svih pacijenata, jer pacijenete ne smijemo dijeliti ni po kojem osnovu. Znamo da je zdravstveni sistem veoma opterećen, naglasio je doktor Umihanić.

Prof. dr. Zijah Rifatbegović ističe da sve vrijednosti koje sadrži zvanje ljekara dobijaju potvrdu dolaskom u Srebrenicu, u mogućnosti da se pomogne majkama u brizi za njihovo zdravlje.

– Vjerujem da nama ostaje da Srebrenicu obilazimo punim srcem, i da se trudimo da svaki naš dolazak u Srebrenicu bude jedno bogatstvo za ovaj narod i za građane, da znaju da nisu sami. Da znaju da smo zajedno s njima i da ćemo sve zajedno s njima, i teškoće i lijepe stvari dijeliti u budućnosti, dodao je doktor Rifatbegović.

Pored tima sa UKC-a Tuzla u humanoj medicinskoj misiji su i ljekari iz Opće bolnice “Dr. Mustafa Beganović” Gračanica.

– Dovoljno je da se spomene Srebrenica, naše majke i da čovjek sam instinktivno dođe tu i da se osjeća dobro što može pomoći nekoj od tih majki, kazao nam je dr. Jusuf Hodžić.

Pomoćnik direktora MFS Emmaus Elmedin Škrebo ističe da je projekt “Ljubav za majke Srebrenice” poseban, dodajući kako je upravo ambulanta ono što je majkama ali i cjelokupnoj lokalnoj zajednici najpotrebnije. Usluge koje nudi zdravstveni sistem RS, dodaje Škrebo, su nedovoljne zbog čega su iskorostili dobru saradnju sa ljekarima iz Tuzlanskog kantona kako bi ih doveli u Potočare.

– U planu smo i otvaranje ambulante porodične medicine. Trenuto smo u fazi definisanja nekih detalja sa ljekarom koji će biti ovdje stalno zapsolen što je preduvjet uspostave jedne ambulanete porodične medicine, a kasnije ćemo taj program širiti i na sekundarnu i tercijarnu fazu liječenja. Tu će nam opet podrška biti ovi ljekari koji su danas ovdje sa nama, ali i širi krug ljekara sa kojima su oni u komunikaciji, istekao je Škrebo.

Dok se čeka zvanično otvaranje ambulante, Emmaus već privodi kraju još jedan veliki projekt, a to je starački dom. Kako su nam kazali majkama je jako bitna blizina Memorijalnog centra Potočari-Srebrenica. Majka Mula s početka naše priče kazala nam je da su njihova srca tamo, u dolini bijelih nišana, dodajući da sada nemaju posebnih želja ni zahtjeva. Sad su im najpotrebnije lijepa, topla riječ, i zdravlje da mogu obići mezarove svojih najmilijih

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79