Ljekari na nogama, dnevno imaju više od 100 intervencija

Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS prva je adresa građanima povrijeđenim zbog snijege i poledice, kao i većeg broja saobraćajnih nesreća te onima s iznenadnim pogoršanjem zdravstvenog stanja. Naša ekipa jučer je posjetila Hitnu pomoć.

Puno posla 

Dežurni ljekar, specijalista urgentne medicine Amra Bašić-Živadinović kazala nam je da su posljednjih dana imali mnogo više posla nego inače.

– Dnevno smo imali više od 35 intervencija zbog frakture kostiju. Danas (jučer, o. a.) je već manje, jer su se ljudi navikli na hladnoću, a samim tim su oprezniji. Pacijenata s povišenim krvnim pritiskom je sve više zbog niskih temperatura – rekla je Bašić-Živadinović.

Istakla je da je svakodnevno osam mobilnih ekipa na terenu, a u prosjeku imaju više od 100 intervencija.

Otežani uvjeti 

– Imamo veliki pritisak od građana, odazivamo se svakom pozivu. Ali u ovim otežanim uvjetima sporije se krećemo, pogotovo u padinskim dijelovima grada, jer je naše vozilo teško dvije tone – kazala je Bašić-Živadinović.

Česti lažni pozivi 

Među brojnim pozivima za pomoć, kako je kazala Bašić-Živadinović, svakodnevno dobivaju i uznemirujuće lažne pozive. Osim toga, Hitnu zovu i oni koji imaju virozu i koji se trebaju obratiti domovima zdravlja, a ne Hitnoj

Bašić-Živadinović: Pune ruke posla

Bašić-Živadinović: Pune ruke posla
Avaz
Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79