Ljekari Opće bolnice postavili ultimatum: Neka nadležni obiđu ovu bolnicu i KCUS i utvrde ko ne ispunjava Naredbe

Tim infektivnog odjela Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, na čelu s infektologom prim. dr. Ednanom Drljevićem, održali su pres-konferenciju povodom neispunjavanja Naredbi Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH da bolnice osiguraju 30 posto kapaciteta za oboljele od koronavirusa.

Nakon što su prije samo tri dana otvorili Infektivni odjel, kapaciteti su već popunjeni, a, prema riječima Drljevića, građani mole da ih se primi u bolnicu.

Dok, sa druge strane, KCUS, kako tvrde, nije ispunio Naredbu te da su njihovi kreveti još prazni.

Drljević je kazao kako oni određuju pravila, a ne njima KCUS te da se u toj bolnici vode onim da sve što hoće to i mogu, a što neće šalju njima, kao uslužnom centru.

– Prabila moraju biti ispoštovana, ne da nas više varaju. Odredit ćemo pravila shodno odluci Kriznog štaba koja kaže da moramo imati 30 posto kreveta u COVID bolnicama.

Od 450 do 500 treba da bude u KCUS-u, a kod nas 102, i to lakša i srednje teška bolesnika. Ovo sada je ultimatum. Bolnice moraju imati 30 posto kapaciteta za COVID bolnicu. To znači da Podhrastovi moraju biti za teške i kritične slučajeve, a to je oko tri posto. Tek tada dolaze ostale opcije, hale, škole, dvorišta kako bi se tu pacijenti, u slučaju kritičnog scenarija, smještali – poručio je Drljević.

Naglasio je da svi samo trebaju raditi svoj posao te da je današnja pres-konferencija ustvari apel.

– Ići ću na bolovanje, a jedini sam infektolog. Po zakonu onda ne bi nogli raditi bez infektologa, pa neka onda oni preuzmu odgovornost. Moramo prestati s prevarama i lažima kako bi pacijenti dobili najbolje – odlučno je rekao Drljević.

Ljekar Dragan Stevanović je kazao kako tu nema velike mudrosti te da su svi svjedoci Naredbe federalnog Kriznog štaba.

– Osim bolničkih, moraju imati i krevevete za COVID pozitivne pacijente. Naredbe se moraju poštovati i izvršavati i o njima se ne diskutuje. Pozivam one koji su izdali Naredbu da obiđu obje ustanove i konstatuju kako je Naredba izvršena. Za one koji to nisu učinili, postoji krivična sankcija. To je sva mudrost. Nikakvih pametovanja ni izgovora, država više ne može podnijeti niti njeni građani – istakao je Stevanović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79