Ljekari traže da se HITNO sve zatvori: Uvođenje restriktivnh mjera za cijelu državu!

”U svakom slučaju to za nas predstavlja izvjesno olakšanje jer 13 mjeseci smo već u covidu i svaki put kad ulazimo u covid osjećamo izvjesnu nervozu i nelagodu. Nadam se da će ta nervoza popustiti”, istakao je Drljević.

Dr. Jusufović je istakao da prethodno nije odbio primiti vakcinu već je čekao potvrdu da će stići druga doza.

”To nije odbijanje prijema vakcine, već odgovor na neodgovornost. Zato tek saznajemo da im ističe rok. Naravno da ću primiti nakon potvrde o drugoj dozi iz Srbije. Druga doza je izvjesna i potpuno se mijenja situacija iz korijena. Ja sam dužan zaposlenicima Kliničkog centra dati valjanu informaciju. Sada smo dobili pisanu potvrdu da će revakcinacije biti”, kazao je Jusufović.

Direktor UKC Tuzla: Spremni smo primiti pacijente iz Sarajeva i drugih dijelova

Kako je dodao dr. Stevanović, pandemija je Bosnu i Hercegovinu zahvatila u vrijeme dvije najgore vlade.

”Mi smo u Bosni i Hercegovini imali jednu ludu sreću da nas ova pandemija i potreba za smišljenom reakcijom zadesi u vrijeme kada Bosna i Hercegovina ima dvije najgore vlade, Vijeće ministara i Vladu FBiH. Ne mogu da kažem nijednog ministra u Vladi FBiH da srčano radi svoj posao. Za svim tim kaskaju parlamenti koji samo slušaju šefove stranaka i bježe od odgovornosti”, ocijenio je Stevanović i dodao da za postojeće stanje niko neće odgovarati jer ”je njima sve dopušteno”.

Stevanović je istakao da parcijalna rješenja nisu dobra.
”Lijek i dalje ne postoji”

 

”U petak ćete zatvoriti kafane i trgovine u jednom dijelu Sarajeva, a u drugom dijelu Sarajevu, u RS-u, nećete. I šta ćete postići, za dvije sedmice će buknuti u drugom dijelu Sarajeva ako uopšte mogu govoriti o drugom Sarajevu. Nedostaje jedinstven pristup na nivou države”, ocijenio je on.

Njegov stav podijelio je Drljević istakavši će se dešavanja iz Sarajeva preliti i na druge dijelove države.

”Problem je i na državnom i na Federalnom nivou. Ne znam ni kako izgleda federalni ministar. Ne možete zatvoriti skijalište na Bjelašnici, svi će otići na Jahorinu. To je apsurdno sa nivoa države. Po struci ne postoji kanton, distrikt, niti mjesna zajednica. To je zakon spojenih posuda. Ovo što se dešava u Sarajevo će se preliti na sve dijelove Bosne i Hercegovine”, rekao je on.

Nisu samo vakcine problem: Nedostaju lijekovi i boce kisika

Prema riječima dr. Jusufovića, korona je davno prestala biti samo medicinsko pitanje.

”Odavno je korona prestala biti medicinsko pitanje, dobila je ekonomsko – političku konotaciju sredinom prošle godine. Postoji nesrazmjer u mišljenju medicinskog i nemedicinskog dijela Kriznog štaba. Uvođenje restriktivnh mjera, a ne obuhvatiti cijelu državu je besmisleno jer nema nikakve barijere”, dodao je on.

Dr. Trampuž se u program N1 javio iz Berlina. Ocijenio je da Njemačka ne pravi grešku ”da se sve otvara”. Dobro je što država dijeli maske besplatno kao i testove na covid.

”Ako nemate pandemiju pod kontrolom i ekonomija neće ići na gore. Sada kada imamo nove sojeve morali bi i tu da pooštravamo mjere. Ne radi se ta greška u Njemačkoj da se sve otvara. Dijele se dobre maske besplatno i besplatni testovi. Virus se širi eksponencijalno. ako se novi sojevi šire 30 posto brže, mora se i 30 posto više zatvarati. Svaka infekcija koja se desi može doći do teških posljedica i smrtnih slučajeva jer mi ni do danas nemamo lijeka protiv korona virusa. Dok ne vakciniramo 60-70 posto ljudi, moramo ići s lockdownom”, rekao je gost N1 iz Berlina.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79