Ljekari u Tuzli postaju invalidi rada zbog prevelikog obima posla, traže povećanje plaće

Više od četiri hiljade zaposlenih u zdravstvu u Tuzlanskom kantonu u ovom trenutku djeluje bez kolektivnog ugovora. Kantonalnoj vladi su uputili zahtjev za pregovore, a između ostalog traže povećanje plaće od deset posto što potkrepljuju prevelikim obimom posla.

Kao jedan od razloga za povećanje plaće ljekari i svi ostali zaposleni u zdravstvu navode preveliki obim posla u zdravstvenim ustanovama u Tuzlanskom kantonu, posebno u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli.

Posljedica toga je nedostatak osoblja, zbog evidentnih odlazaka na rad u inozemstvo, sezone godišnjih odmora koja je na izmaku, ali i situacija u kojima se određeni broj njih nalazi na bolovanju.

“Sezona godišnjih odmora je pri kraju, a mi u ovom trenutku uspijevamo popuniti radna mjesta postojećim kapacitetima. Na neki način smo uspjeli prebroditi taj nedostatak osoblja. Međutim, on nije akutan, već hronična stvar unutar zdravstvenog sistema”, rekao je za Klix.ba Zijad Latifović, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu Tuzlanskog kantona.

Iz ovog sindikata insistiraju na tome da se u zdravstvenim ustanovama omogući dodatno zapošljavanje osoba na osnovu sistematizovanih radnih mjesta, jer je to gorući problem u ovome trenutku, a on se odražava i na zdravlje ljekara.

“Poslodavci to vrlo često zloupotrebljavaju, pa tamo gdje treba raditi troje, zaposleno je dvoje, gdje treba biti dvoje, radi jedno i slično. Vrlo često dolazimo do toga da nam ljudi postaju invalidi rada zbog prevelikog obima posla koji moraju uraditi. Ako već ne možemo u ovome trenutku zaposliti nove ljude, mi insistiramo i na tome, a što nam zakon dopušta, da se prime novi radnici do povratka starih s bolovanja. Naprimjer u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli mi stalno imamo opravdanih bolovanja, a u prosjeku je to 100 osoba u kontinuitetu”, nastavlja Latifović.

Kolektivni ugovor za zaposlene u zdravstvu u ovom kantonu je istekao 1. juna, a u ranijem dokumentu koji reguliše radno-pravni status napravljen je zaštitni mehanizam koji se primjenjuje 90 dana nakon njegovog isteka. Krajnji rok za primjenu kolektivnog ugovora istekao je 1. septembra zbog čega zaposleni u zdravstvu u Tuzlanskom kantonu sada djeluju bez spomenutog dokumenta.

“Mi smo Vladi TK uputili zahtjev kako bismo postojeći kolektivni ugovor nadogradili i produžili. Oni su naš zahtjev razmatrali u petak na kolegiju, ali još uvijek nisu donijeli konačnu odluku. Mi sada čekamo dva ili tri dana kako bismo vidjeli u kojem ćemo pravcu dalje krenuti”, naveo je Latifović.

Naglašava da je povećanje plaće od deset posto u realnim okvirima te da za realizaciju ovoga postoje dva načina.

“Jedan način je da to bude povećanje kroz satnicu, dok je drugi da se to reguliše određivanjem platnih razreda što kolege iz sindikata sada i traže. Na kraju krajeva, bilo koji od ova dva načina da se usvoji donosi isti iznos”, naveo je Latifović.

Iako sada djeluju bez dokumenta koji reguliše njihov radno-pravni status Latifović ističe da Zakon o radu prepoznaje pojedinačne kolektivne ugovore koje zdravstvene ustanove kao poslodavci imaju potpisane sa zaposlenima. On je kazao i da bojazni od smanjenja plaća trenutno nema jer se one isplaćuju na osnovu pravilnika o isplati plaća koji je usklađen sa ranijim kolektivnim ugovorom.

“Hipotetički je moguće da upravni odbori ustanova donesu neke za nas neprimjerene odluke, kao što je smanjenje plaće, međutim oni tada moraju argumentovano odgovoriti zašto su to uradili. Ovdje je zakonski i pravni okvir ispunjen zato što je pravilnik o plaćama, i kada ima kolektivni ugovor, nešto na osnovu čega se isplaćuje plaća”, potcrtao je Latifović za NKP.

Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu Tuzlanskog kantona trenutno okuplja 4.250 članova, dok ovaj sindikat na federalnom nivou ima 18.500 članova. Pored ljekara u ovom sindikatu se nalaze i svi ostali profili radnika zaposlenih u zdravstvu, kao što su medicinski tehničari, higijeničarke, portiri…

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79