Ljekari upozoravaju: Pacijenti umiru zbog nedostatka lijekova, situacija nikad nije bila teža

Ljekari upozoravaju: Pacijenti umiru zbog nedostatka lijekova, situacija nikad nije bila teža


Udruženje hematologa i transfuziologa FBiH (UHIT FBiH) uputilo je hitan dopis nadležnim institucijama, upozoravajući na kritičnu situaciju u liječenju pacijenata.

U dopisu se ističe da zdravstveni sistem nikad nije bio u lošijem stanju te da su pacijenti prisiljeni čekati na liječenje bez dostupnih standardnih lijekova koji su uobičajeni u regiji, izvještava Žurnal.

Federalne institucije, uključujući Vladu Federacije BiH, Federalno ministarstvo zdravstva i Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, koje su odgovorne za pružanje zdravstvene zaštite najteže oboljelim pacijentima, nisu ispunile svoje zakonske obaveze. Između 2002. i 2023. godine, Vlada FBiH je uplatila samo petinu propisanog iznosa u Fond solidarnosti, dok Federalno ministarstvo zdravstva već pet godina nije revidiralo Listu lijekova Fonda solidarnosti. Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH kontinuirano krši Zakon o pravima, obavezama i odgovornostima pacijenata FBiH, stvarajući liste čekanja za najteže bolesnike.

Iz UHIT-a FBiH upozoravaju da pacijenti umiru jer nema dostupnih lijekova. “U očaju i nemogućnosti liječenja lijekovima koji su standard u Evropi i svijetu, posežemo za davno zaboravljenim protokolima i pravimo kompromise pokušavajući održati naše pacijente u životu,” navodi se u dopisu. Posebno su istakli problem sa zastarjelim listama lijekova, nedostatkom bazičnih citostatika i neosnovanim krivljenjem ljekara zbog administrativnih prepreka.

Ljekari su predložili sedam konkretnih zahtjeva za poboljšanje stanja:

  1. Ukidanje listi čekanja za sve hematološke zloćudne bolesti.
  2. Odobrenje svih traženih lijekova pacijentima koji trenutno čekaju.
  3. Ukinuti Komisiju za citostatike ZZOiR FBiH i prenijeti ovlasti na hematološke konzilije.
  4. Hitno revidiranje i dopuna liste lijekova ZZOiR FBiH u roku od mjesec dana.
  5. Zakonska obaveza godišnjeg revidiranja liste lijekova.
  6. Formiranje tijela sastavljenog od hematologa iz svih centara za revidiranje liste.
  7. Organizacija tematskog sastanka svih hematologa UHIT FBiH prije godišnjeg revidiranja liste.

Do sada, nadležne institucije nisu odgovorile na dopis UHIT-a FBiH, potvrdila je predsjednica Udruženja, doc. dr. Lejla Ibričević Balić. Ona je naglasila da u liječenju maligniteta nema mjesta listama čekanja te da BiH nema lijekove koji su standard u regiji, što dovodi zemlju na dno ljestvice zdravstvene zaštite.

Ranije je i dr. Semir Bešlija, šef Klinike za onkologiju KCUS-a, izjavio da su liste čekanja za onkološke pacijente “civilizacijska sramota” i da vlasti nemaju volju riješiti ovaj problem. On je naglasio da zbog zastarjelih lista liječenja pacijenti ne dobijaju optimalnu terapiju, što predstavlja poraz za cijelo društvo.

Situacija se pogoršava svakim danom, a ljekari upozoravaju da bi ubrzo moglo doći i do fizičkih napada na zdravstvene radnike zbog nedostatka adekvatne podrške i lijekova.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija