Ljekarske ekipe iz BiH sutra idu u Sandžak

Ekipe ljekara iz Bosne i Hercegovine sutra bi trebale krenuti za Sandžak, potvrdio je za Faktor dr. Vahid Jusufović generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla.

Prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, također je potvrdila da u Sandžak ide i ekipa iz KCUS-a.

Podsjećamo, Sandžak je teško pogođen emidemijom koronavirusa, a nakon saznanja da bolnicama nedostaje kadra, medicinske ustanove iz BiH ponudile su pomoć. Tačnije, na zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića zvanično je zatraženo od Srbije da se dozvoli dolazak ljekara iz BiH u Novi Pazar, prenosi Faktor.

– Čekamo još uvijek diplomatsku notu Ministarstva vanjskih poslova. Ranije smo poslali licence ljekara i diplomiranih medicinskih tehničara i moramo dobiti povratnu informaciju. Ukoliko sve bude u redu ekipa ide sutra ujutro – kaže Jusufović.

Tim s UKC-a činit će šest ljudi, tri specijalista i tri medicinska tehničara, a druge medicinske ustanove trebale poslati još 19, pa bi medicinski tim BiH u Sandžaku trebao brojati 25 ljudi.

– S UKC-a Tuzla idu specijalisti anesteziolog, internista i hirurg, a na čelu tima je hirirg prof. dr. Zijah Rifatbegović, koji ima iskustvo s operativnih zahvatima COVID pozitivnih pacijenata. Inače, svih šest članova ekipe, doktori i tehničari, imaju bogato iskustvo – navodi Jusufović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79