Ljubav bračnog para Havve i Mustafe primjer izreke ‘U dobru i zlu do kraja života’

Ljubav bračnog para Havve i Mustafe Turgutoglua iz Bilecika u Turskoj, primjer je da kod nekih parova doista važi izreka ‘u dobru i u zlu, do kraja života’.

Havva (79) boluje od Alzheimerove bolesti, a Mustafa (84) je uz nju. Pažnja koju posvećuju jedno drugome i ljubav ovog bračnog para, koji živi u selu Sirhoca u Sogutu, postala je tema mnogih medija, ali i dokumentarnog filma.

Njihov primjer, koji je može da posluži i kao lekcija mlađim generacijama, izazvao je veliko interesovanje i na društvenim mrežama. Ljubav i lojalnost prema ženi sa kojom je godinama u braku, ali i savjete za uspješan brak prenio je Mustafa i novinaru AA. Imali su teško djetinjstvo, kako je ispričao, a oboje su bili siročad. Usvojeni su, ali ih je na kraju životni put spojio. Postali su kao jedno. Vjenčanje je organizovala porodica koja je usvojila Havve. “Nakon vjenčanja, ja sam otišao da služim vojni rok. Kada sam se vratio, nastavili smo život s nekoliko volova i magaraca. Zajedno smo radili i stvarali”, ispričao je Mustafa.

Godinama su se bavili stočarstvom, a kako je kazao, uvijek su bili jedno uz drugo. Međutim, Havve je oboljela 2007. godine. Tada je zaboravila mnogo stvari, uspomena… “Dogodilo se, ne znam kakva je to bolest. Zaboravlja i ne može da stane na noge. Doktor iz Ankare je rekao da se ‘voda skupila oko mozga, tako da mozak ne može davati naredbe’. Rekao je i da se ova bolest ne liječi. Da su rekli da će biti dobro, prodao bih imanje, potrošio ga za njen oporavak”, izjavio je Mustafa. Kako je kazao, bolest je nešto što dolazi od Allaha i treba imati strpljenja, ali je naveo i da je veza između njega i njegove žene vrlo jaka. Mustafa ima i pokoji savjet mlađim generacijama za sretan brak. Šta god sam u mladosti radio, imao sam podršku supruge. Nismo rekli nijednu riječ koja bi povrijedila jedno drugo”, pojasnio je Mustafa. Ispričao je kako nikada nije ni pomislio da napusti suprugu, koja je njega držala za ruku cijeli život. “Moj savjet našim mladima je da dobro postupaju sa svojim ženama kada se vjenčaju. Neko ti je dao ljubav i kako odustati od njega. S ovom ljubavlju ideš u grob”, ispričao je Mustafa. Ovaj dedo iz sela na sjeverozapadu Turske poručuje da suprugu voli kao i prvog dana braka.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79