Ljubo Seferović i njegov sin Jasmin saslušani zbog vanbračne zajednice s djetetom

Ljubo Seferović (35) iz Sarajeva, široj javnosti poznat kao optuženi u predmetu Dženana Memića, i njegov sin Jasmin Seferović (21) ponovo su saslušavani u MUP-u RS u Banjoj Luci zbog slučaja trgovine maloljetnom romkinjom iz Mostara.

Izvještajem MUP-a RS, koji je u julu podnesen Tužilaštvu RS, obojici je na teret stavljeno krivično djelo trgovina djecom. Seferovići su se tada branili ćutanjem i očekivalo se da će protiv njih biti podignuta optužnica. Međutim, kako saznajemo Tužilaštvo je u međuvremenu promijenilo pravnu kvalifikaciju krivičnog djela. Umjesto trgovine djecom na teret im je stavljeno blaže krivično djelo “vanbračna zajednica sa djetetom” pa su ponovo saslušani na iste okolnosti, piše Avaz.

Platili majci 2.000 KM

– Osumnjičeni su se, u pratnji branioca, odazvali na saslušanje u MUP RS i ponovo su se branili ćutanjem – kaže izvor blizak istrazi.

Izvještajem MUP-a RS Jasmin se teretio da je od decembra 2018. vrbovao, držao i prihvatio 17-godišnju maloljetnicu radi zaključenja prisilnog braka i eksploatacije njenog rada. Brak je “sklopio” njegov otac Ljubo koji je, da bi dobio pristanak za brak, njenoj majci A. S. isplatio 2.000 KM i to transferom preko Western uniona.

Inače, istraga je pokrenuta u martu kada je policijia zatekla maloljetnicu kako, sa bebom u naručju, prosi ulicama Banje Luke. Predata je banjalučkom Centru za socijalni rad, a kada je Jasmin, u pratnji oca, došao po suprugu socijalni radnici su primjetili da je djevojka uplašena pa su sve detaljno provjerili. Kontaktirali su njenu majku, koja im je ispričala da kćerku nije vidjela dvije godine, jer je “oteta”. Maloljetnica je ubrzo izuzeta od supruga i zajedno s bebom smještena u sigurnu kuću.

Očevi tinejdžeri

Kuriozitet cijelog slučaja je da je Ljubo Seferović kao tinejdžer postao otac i imao je svega 14 godina kada mu se rodio sin Jasmin. Slično je i s njegovim ocem Bekrijom, koji je Ljubu “dobio” u 15. godini života.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79