Ljubomir Kalaba, bivši direktor Ureda za veterinarstvo BiH optužen za zloupotrebu položaja

Foto: CIN / Ljubomir Kalaba

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine potvrdili su da je protiv Ljubomira Kalabe (1957.), nekadašnjeg direktora Ureda za veterinarstvo BiH, podignuta optužnica za zloupotrebu položaja.

Optuženi se tereti za koruptivno krivično djelo, odnosno da je zloupotrebom položaja ili ovlaštenja, iskoristivši službena ovlaštenja direktora u Uredu za veterinastvo Bosne i Hercegovine, svjesno nanio štetu pravnom subjektu iz Posušja u iznosu od 411.673,50 KM.

Optužnicu protiv Kalabe, koji je rođen u Bugojnu, te državljanin BiH i Srbije, podigao je tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju.

Optuženi se tereti da je, postupajući u svojstvu službene osobe u institucijama BiH, za vrijeme kada je obavljao poslove direktora Ureda za veterinarstvo BiH, tokom 2020. godine, bez ispunjenja zakonskih uslova donio obavezno Uputstvo o privremenoj zabrani izdavanja i potpisivanja veterinarsko zdravstvenih certifikata pomenutom privrednom subjektu.

Time je, ističe se, onemogućio izvoz i prodaju već pripremljenog goveđeg mesa u R Tursku u količini od oko 41 tone (41.785,78 kg), koje je zbog toga propalo i bilo uništeno, na koji način je prouzrokovao materijalnu štetu u novčanom iznosu od 411.673,50 KM.

“Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220. stav 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH”, navode iz Tužilaštva.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79