Lobiranje za novu sadaku: Ko je zaslužan što SAD šalje pola miliona vakcina za BiH?

Lobistička grupa okupljena oko američkog sudije Phillipa Weinera je najzaslužnija zbog toga što su Sjedinjene Američke Države odlučile da Bosni i Hercegovini doniraju 500.000 vakcina protiv koronavirusa, a koje proizvodi Pfizer/BioNTech.

Weiner je za Klix.ba potvrdio da je inicirao formiranje lobističke grupe. Članovi lobističke grupe bili su međunarodna pravnica porijeklom iz Bosne i Hercegovine Nađa Škaljić koja je radila kao politički savjetnik za Evropsku uniju i u timu tužitelja angažovanih na predmetu protiv pravosnažno osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića, bivši američki ambasador za ratne zločine David J. Scheffer, sudija američke savezne države Delaware Richard Gebelein, sudije Shireen Fisher i Patricia Whalen, tužiteljica Susan Somers, profesor David Pettigrew, John Fields, Patrick McCarthy koji je član Radne grupe za Bosnu i Hercegovinu, Bob Carolan, Arthur Traldi i drugi.

Za napomenuti je da je Gebelein savezni sudija u Bidenovoj matičnoj državi – Delaware.

Rad lobističke grupe su podržali Radna grupa za Bosnu i Hercegovinu, Bosanskohercegovačko-američka akademija nauka i umjetnosti (BHAAAS) i New England Friends of Bosnia and Herzegovina.

Weiner je u izjavi za Klix.ba obrazložio zašto je odlučio da pomogne Bosni i Hercegovini.

“Moj dobar prijatelj, profesor David Kamhi je proveo život pomažući Bosni i Hercegovini da uspije. Moj doprinos u nabavci vakcina za Bosnu i Hercegovinu je u uspomenu na mog prijatelja Davida Kamhija. Građani Bosne i Hercegovine su se suočili sa ekonomskim izazovima, izazovima u radu vlasti i ratom, tako da su zaslužili da predahnu. Ova velika donacija vakcina iz SAD-a im je bila potrebna i dobro zaslužena”, rekao je.

Bh. građani i danas na vakcinaciji u Beogradu!

I sam je zahvalan predsjedniku Bidenu što je odlučio da se na ovaj način pomogne Bosni i Hercegovini.

“Vidjeli smo izvanredan potencijal u građanima Bosne i Hercegovine i nećemo dozvoliti da pandemija onemogući njihov razvoj. Kada smo vidjeli da ljudi pate i umiru, nije bilo sumnje da moramo nešto učiniti. Željeli bismo se zahvaliti predsjedniku Bidenu, State Departmentu i svima koji su se uključili u proces nabavke vakcina. Ova donacija će biti velika pomoć maloj i zemlji u razvoju, a koja se bori protiv pandemije”, zaključio je Weiner.

Škaljić je ukazala da su bili vrlo uporni u svom radu.

“Bili smo uporni u traženju načina da nabavimo vakcine za Bosnu i Hercegovinu. Uložen je poseban napor i umijeće u lobiranju svih nivoa američke vlasti u jednom teškom momentu za svijet, i samu Ameriku. Zahvalni smo predsjedniku Bidenu i Administraciji na ovoj kapitalnoj podršci”, kazala je.

Sadaka SAD-a: Uskoro 500.000 doza Pfizera se šalje za Bosnu i Hercegovinu

Patrick McCarthy, koji je član Radne grupe za Bosnu i Hercegovinu, je istakao zasluge Weinerovog liderstva.

“Predvođeni izvanrednim naporima Phillipa Weinera i njegovih kolega, ovaj uspješan ishod je dokaz da zajedničko djelovanje pojedinaca i grupa može donijeti pozitivne, konstruktivne koristi našoj voljenoj Bosni i Hercegovini i njenom narodu. Također smo sredni zbog toga što za predsjednika u Bijeloj kući imamo Bidena, koji je još jednom odgovorio Bosni kada joj je to bilo najpotrebnije. Možemo i trebamo nastaviti na snažnom partnerstvu SAD-a i Bosne i Hercegovini graditi sigurnu i prosperitetnu budućnost”, poručio je McCarthy.

Klix.ba očekuje komentar i američkog ambasadora Erica Nelsona kojem je lobistička grupa na čelu sa Weinerom posebno zahvalna za njegov doprinos u realizaciji ovog važnog projekta.

Kako je radila lobistička grupa

Lobistička grupa je radila nekoliko mjeseci da bi osigurala veliki broj vakcina za Bosnu i Hercegovinu. Da bi uspjeli u tome, direktno su kontaktirali polovinu kongresmena i senatora SAD-a, utjecali su kod State Departmenta i u Bijeloj kući. Stupili su u kontakt i sa samim Bidenom.

Ovo je veliki uspjeh ove lobističke grupe, s obzirom na to da je veliki broj država tražio pomoć od SAD-a. Ovo je do sada uvjerljivo najveća donacija vakcina koju će Bosna i Hercegovina dobiti od jedne države, dok istovremeno državna vlast i Federacija Bosne i Hercegovine nisu uspjele kupiti niti jednu vakcinu direktno od nekog proizvođača.

Ni traga ni glasa od vakcina koje je FBiH nabavila direktno od Kine: Čekaju se nove donacije

Zapravo, ovo je jedna od najvećih pomoći jedne države Bosni i Hercegovini od početka pandemije. Ona je utoliko značajnija jer zemlja trenutno nema dovoljno vakcina koje su jedini način da se čim prije okonča pandemija. Donacija bi se trebala realizovati već tokom sljedećeg mjeseca, a najavljeno je da će svih 500.000 vakcina odmah biti isporučeno Bosni i Hercegovini.

Weiner je živio i radio u Sarajevu

Sudija Weiner je značajno vezan za Bosnu i Hercegovinu jer je bio i tužitelj Suda u Hagu, te sudija za predmete ratnih zločina u Sudu Bosne i Hercegovine. Tokom posljednjeg pandemijskog vala u Bosni i Hercegovini, koji je do sada bio najsmrtonosniji, prvobitno je pokušao osigurati vakcine za jevrejsku zajednicu u Bosni i Hercegovinu za koju je vrlo vezan.

O ovome je krajem aprila izvijestila Jevrejska telegrafska agencija (Jewish Telegraph Agency), koja je posvećena informisanju o životu Jevreja širom svijeta. Pisanje JTA je prenio i Klix.ba, a o ovome je izvijestio i jedan od najutjecajnijih izraelskih listova Jerusalem Post.

Spomenuta lobistička grupa nastavlja sa svojim radom u cilju da pomogne Bosni i Hercegovini, a trenutno pregovara sa Izraelom.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79