Lockdown u Sarajevu može trajati i do mjesec

Pred zastupnicima Skupštine KS trenutno se nalazi Informacija Vlade Kantona Sarajevo o epidemiološkoj situaciji u vezi sa pandemijom Corona virusa u Kantonu Sarajevo.

Uvodno izlaganje iznio je ministar zdravstva KS Haris Vranić.

– Prema epidemiološkom biltenu evidentno je da smo ušli u treći tala, ali on polako opada. Najviše zaraženih smo imali 19. marta od 822 pozitivna, idući dan pada na 761, tako da smo jučer imali 568 novozaraženih. To ne znači da je epidemiološka bolja jer su popunjene bolnice i manji broj izliječenih. Nema puno pacijenata na respiratorima – rekao je Vranić.

Također, pada broj umrlih.

– Ono što se prvo počelo dešavati u Kantonu Sarajevo sada se odražava na ostatak Federacije. U razgovoru sa premijerom FBiH Fadilom Novalićem i ostalim ministrima i premijerima, ukazao sam na taj problem. Ako ne bude reagirala Federalna vlada ili Krizni štab FBiH, odnosno ako ne daju neke upute, cijela Federacija će biti u problemu. Sumnjam da ćemo uspjeti zaustaviti rast. Naša sreća je da je RS uvela strožije mjere nego što smo mi uveli, pa sada sa te strane neće biti optuživanja da stanovnici Sarajeva idu u Lukavicu na kafu i da to ne daje rezultate. RS je sada zatvorena kao i mi – dodao je Vranić.

Istakao je da je veliki teret na zdravstvenim radnicima.

– Imat ćemo i dalje veliki broj umrlih. Ovaj novi virus vrlo brzo se širi i klinička slika je kompliciranija. Situacija je vrlo ozbiljna. Nadam se da će početi padati broj zaraženih. Lockdown koji smo uveli je najmanje 14 dana, što ne znači da neće biti produžen. Da bismo dobili adekvatne rezultate lockdown može trajati i do mjesec – rekao je Vranić prenosi Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79