Logoraši ne mogu do pravde: Aida Subašić podnijela tužbu, pa dobila da plati sudske troškove

Uslijed nepostojanja sistemskog rješenja u BiH, kojim bi se obezbijedile pravične naknade žrtvama ratnih zločina, tačnije bivšim logorašima, žrtvama torture i seksualnog nasilja u ratu te porodicama nestalih i ubijenih lica, određeni broj žrtava je odlučio pokrenuti postupke protiv entiteta (a ponekad i protiv države) koje smatraju odgovornim za zločine koje su pretrpjeli.

Adila Subašić, bivša logorašica iz Brčkog, umjesto sudske pravde, morala je platiti troškove postupka nakon što je njena tužba odbijena primjenom zastarnog roka.

– Dobila sam 3.200 KM kazne sudskih troškova koje sam morala platiti, jer je slučaj, kako su naveli, zastario. Bila sam žrtva u onom sistemu, a sada sam i u ovom, ističe Adila Subašić.

Ustavni sud BiH je 2018. zauzeo stav da obavezivanje žrtve ratnog zločina slabog imovnog stanja na plaćanje troškova sudskog postupka predstavlja povredu njenog prava na imovinu i pristup sudu. Nakon odluke Federalno pravobranilaštvo i Pravobranilaštvo BiH su odustali od potraživanja troškova postupaka od žrtava. Trenutno jedino Pravobranilaštvo Republike Srpske ima aktivne izvršne predmete.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79