Lokalni izbori jači i od koronavirusa: Građevinci trljaju ruke

Lokalni izbori jači i od koronavirusa: Građevinci trljaju ruke


U vrijeme epidemije koronavirusa, sve privredne grane, osim nabavke medicinske opreme, zabilježile su gubitke u domenu javnih nabavki. To znači da javne institucije, ustanove i preduzeća zbog koronavirusa raspisuju sve manje tendera za nabavku roba i usluga. Jedini izuzetak od ovog pravila je oblast izgradnje i rekonstrukcije cesta.

Prema podacima Agencije za praćenje i analizu javnih nabavki Briefing, u toku ove godine je zabilježen pad broja raspisanih javnih poziva u oblasti građevinarstva za 8,3 posto u odnosu na prošlu godinu. Jedini izuzetak je, kako rekosmo, sektor izgradnje i obnove cesta, gdhe je regiostrovano povećanje od 5,4 posto u odnosu na isti period 2019. Uostalom svjedoci smo, kao i pred svake lokalne izbore, da su gotovo sve ulice u svim gradovima u BiH raskopane, uklonjen je stari asfalt, krpe se rupe na cestama…

image

Javne nabavke građevinskih radova u prvom polugodištu 2020./Briefing/

– U prvom polugodištu 2020. godine objavljeno je 3.268 tendera iz oblasti građevinarstva što je za 8,3 posto manje nego u istom periodu prošle godine. S obzirom na trend javnih nabavki u vrijeme pandemije koronavirusa građevinski sektor bilježi jednu od najmanjih stopa pada broja tendera. U FBiH je izašlo 63 posto, Republici Srpskoj 34 posto i Brčko Distriktu tri posto tendera iz navedene oblasti, kazao nam je direktor Briefinga u BiH Tarik Džaferović.

Prema njegovim riječima, za oblast visokogradnje u prvih šest mjeseci ove godine objavljeno je ukupno 1.114 tendera. Uglavnom su se nabavljali radovi na izgradnji, adaptaciji i sanaciji društvenih objekata te građevinsko-zanatski i završni radovi. U sektoru niskogradnje objavljeno je 2.154 javnih nabavki. Rapisivani su tenderi za radove na izgradnji, sanaciji ili održavanju cesta, trgova i parkinga, mostova, tunela te pratećih radova na infrastrukturi.

Uz navedene radove nabavljali su se i geotehnički istražni i pripremni radovi, geodetske usluge i ostali radovi u oblasti visokogradnje i niskogradnje prenosi Oslobođenje.

(VIDEO) Sad će izbori: Pogledajte kako građani najavljuju izbore


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija