Lopare su primjer dobre saradnje s dijasporom

U Loparama se ovog vikenda održavaju deseti po redu “Dani dijaspore”. Tokom manifestacije održavaju se različiti poslovni, kulturni i zabavni sadržaji, a učesnici su naglasili da je ova općina jedan od najsvjetlijih primjera saradnje s dijasporom.

Rukovodilac Biznis centra bh. dijaspore Armin Alijagić objasnio je da je u sklopu manifestacije organiziran privredni skup na kojem se oprezentiraju primjeri dobre prakse i na kojem Općina potencijalnim investitorima prezentira mogućnosti za ulaganje.

“Dolazimo u ime Biznis centra dijaspore i projekta USAID-a “Diaspora invest”. Ovdje smo da pružimo podršku općini da implementira poslovni dio Dana dijaspore”, rekao je Alijagić, kazavši da je prethodno održano i druženje na kojem su radili na umrežavanju poslovne dijaspore iz Lopare s domaćim privrednicima.

Prema njegovim riječima, Lopare su uspjele da izgrade sjajan odnos sa dijasporom, o čemu govore brojne investicije koje su već realizirane. On je kazao da je kroz USAID-ov petogodišnji projekt “Diaspora Invest” podržano više od 160 dijasporskih kompanija širom BiH, od kojih je nekoliko u Loparama.

Govoreći o mogućnostima za ulaganje u ovu Općinu, načelnik Lopara Rado Savić istakao je poslovnu zonu u kojoj se po povoljnoj cijeni nude atraktivne lokacije za gradnju privrednih objekata. Naveo je i mogućnost pokretanja proizvodnje u proizvodnoj hali koju Općina gradi novcem koji je donacija Vlade Srbije.

“Bilo kom privredniku koji ponudi dobar poslovni program i zaposli ljude bit će ponuđeno da upravlja halom kao svojom”, kazao je Savić.

Istakao je i velike mogućnosti u poljoprivredi, s obzirom da su Lopare poznati voćarski kraj, pogotovo kada je u pitanju uzgoj šljive.

Kemo Sarač, pomoćnik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH kazao je da je jedan od prioriteta Ministarstva saradnja s jedinicama lokalne samouprave, naročito onima koji proaktivno nastupaju prema dijaspori. Lopare je jedna od takvih.

“Općina Lopare je jedna od rijetkih koja u svom radu apostrofira saradnju s dijasporom”, rekao je Sarač, kazavši da zbog toga i imaju podršku Ministarstva.

Privrednik Stojan Stevanović podržao je održavanje ovakvog skupa u Loparama te je kazao da kada bude ekonomija funkcionirala, funkcionirat će i sve ostalo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79