Lopovi ukrali 2 miliona eura i opustošili državni trezor Kosova

Prvostepenom presudom Osnovni sud u Prištini proglasio je krivim Labinota Grudu i Kadriju Shalu jer su pokrali Državni trezor Kosova. Ukrali su 2 miliona eura.

Sada su osuđeni ih na ukupnu kaznu zatvora u trajanju od 21 godine i novčanu kaznu od 41.500 eura.
Izrečena i dodatna kazna

Optuženi Labinot Gruda, zvaničik Ministarstva finansija, proglašen je krivim i osuđen na jedinstvenu kaznu od 11 godina zatvora i 8. 500 eura novčane kazne.

Izrečena mu je i dodatna kazna, zabrana vršenja funkcije u državnoj upravi u trajanju od 6 godina.

Kadri Shala, predstavnik kompanije „LDA GROUP SHPK“, proglašen je krivim. Osuđen je na 10 godina zatvora i 33 hiljade eura novčane kazne.

Sud je u saopštenju odluke naveo i da je okrivljenima oduzeta sva nezakonito stečena imovina.

Specijalno tužilaštvo Republike Kosovo je 12. oktobra 2021. godine podiglo optužnicu pri Posebnom odeljenju Osnovnog suda u Prištini protiv Grude i Shale.

Državni trezor Kosova: Nezakonite transakcije

Specijalno tužilaštvo je u optužnici opisalo da je Shala, 9. oktobra 2020. godine, kao odgovorno lice kompanije „LDA GROUP SHPK“ omogućio Labinotu Grudi, službeniku Ministarstva finansija, da novac iz Državnog trezora u iznosu od 2.077. 995 eura na nezakonit način prenese istom preduzeću.

Dvojica optuženih su nakon dogovora i prethodnog planiranja u saizvršilaštvu izvršili prijenos novca. Iz Državnog trezora novac je prebačen u firmu ovlaštenog lica Kadri Shale “LDA GROUP SHPK”.

Cilj je bilo prikrivanja novca prenijetog na nezakonit način.​​​​​​​ Oni su tada oko 2 miliona eura prenijeli na različite bankovne račune fizičkih lica.

Kao opravdanje navodili su kupovinu, kredite, avanse, donacije i plaćanje dugove piše Raport.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79