Lopovi zatražili da se zakune svojom kćerkom da ih neće prijaviti policiji

Sudija za prethodno saslušanje Okružnog suda u Bijeljini potvrdio je optužnicu Okružnog javnog tužilaštva Bijeljina protiv Ž. G. i D. V., obojica iz Dvorova kod Bijeljine, za krivično djelo razbojništva.

Maskirani kapuljačama

U optužnici je navedeno da su Ž. G. i D. V. 19. januara 2020. godine, oko 20 sati, u semberskom selu Trnjaci, u namjeri da sebi pribave protivpravnu korist, došli pred vrata porodične kuće u kojoj žive M. D. i M. R., te maskirani kapuljačama i šalovima, uz uzvik “policija”, ušli su nasilno u kuću.

Osumnjičeni Ž. G. , s pištoljem u ruci, a D. V. s metalnom šipkom u ruci, dužine oko pola metra, zaprijetili su, uperivši pištolj u ukućane, rekavši: “Ovo je pljačka, daj pare!”. Pretresli su stvari u kući, tražeči novac, te su tom prilikom od M. R uzeli iz novčanika 50 KM, dok su od M. D. uzeli iz novčanika 25 KM. Vratili su im prazne novčanike, zaprijetili da ne zovu policiju i udaljili su se u nepoznatom pravcu.

S privođenja osumnjičenih

Tačno godinu dana kasnije, 19. januara 2021. godine, oko 19 sati, također na pravoslavni praznik Bogojavljenje, zakucali su na vrata penzionerke R. T. u selu Gornji Brodac kod Bijeljine. Bili su odjeveni u crnu odjeću, sa crnim kapuljačama na glavi i maskom preko lica. Do kuće, koju su namjeravali opljačkati, dovezao ih je Z. M. iz Bijeljine automobilom Toyota Avensis.

Rekli su mu da idu na slavu kod E. B. iz Dazdareva. Penzionerka im je otvorila vrata, nakon čega je osumnjičeni Ž. G. ušao u kuću, te staricu oborio na pod. U kuću je odmah ušao i D. V. koji je kratko pred kućom čuvao stražu. Selotejp trakom vezali su starici ruke i noge te su traku zalijepili i preko njenih usta. Uz prijetnju da će je ubiti, tražili su sav novac i zlato.
Premetačina prostorija

Nakon premetačine prostorija, uzeli su metalnu kasu koja se nalazila ispod kauča, zajedno sa novcem i zlatnim nakitom, prstenjem, dukatima, narukvicama, zlatnim lancima, privjescima, ukupne vrijednosti oko 55.000 eura. Dio novca su pronašli u ladicama i ormarima. Uzeli su i njenu tašnu sa ličnim dokumentima, te uz prijetnju da će joj sve pobiti, zatražili su da se zakune svojom kćerkom da ih neće prijaviti policiji.

Razbojnici su se udaljili od kuće, te su pozvali osumnjičenog Z. M, koji ih je prevezao u svoj stan u Bijeljini. Tu su prenoćili, da bi sutradan zatražili od Z. M. da ih odveze u Loznicu. Sa sobom su ponijeli po dvije do tri hiljade eura, a ostatak novca i zlatni nakit ostavili su u stanu kod Z. M. u jednom ruksaku. Kasnije su došli po ukradeni novac i nakit, navedeno je, između ostalog u optužnici prenosi Avaz.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79