Lopovima u BiH starija auta draža od skupocjenih

“Imali smo potpuno drugačiju situaciju što se tiče te problematike, od ukupno 17 ukradenih vozila, najčešće se radi o krađama poprilično starih vozila u odnosu na neke ranije situacije, gdje smo imali teške krađe skupocjenih vozila” –
Skupocjeni, novi automobili nisu više zanimljivi razbojnicima koji ordiniraju na području Policijske uprave Doboj, pa su prošle godine bez svojih četvorotočkaša mahom ostajali vlasnici starijih vozila. “Imali smo potpuno drugačiju situaciju što se tiče te problematike, od ukupno 17 ukradenih vozila, najčešće se radi o krađama poprilično starih vozila u odnosu na neke ranije situacije, gdje smo imali teške krađe skupocjenih vozila, najčešće iz programa VW”, kaže Žarko Panić, načelnik Sektora kriminalističke policije.
Iako su krali uglavnom starija vozila, razbojnici ih nisu samo prodavali ili rastavljali na auto-otpadima. “Eventualno kradu vozila da bi njima išli u izvršenje drugih kaznenih djela, znači, postoje razlozi različite prirode za otuđenje starijih vozila”, naveo je Panić, te dodao da najveći broj kradljivaca dolazi s područja dva kantona u FBiH – Zeničko-dobojskog i Tuzlanskog kantona, ali među njima ima i razbojnika s područja PU Doboj.
Većina njih je odranije poznata policiji, ali se s vremena na vrijeme pojave i nove osobe. “Protiv određenog broja podneseni su izvještaji Tužiteljstvu. Zasad, koliko znam, od tih osoba nijedna se ne nalazi u pritvoru. Znači, uglavnom su saslušavana, ispitivana, nakon toga su puštana na slobodu ili, ako je bila određena mjera pritvora, nakon izvjesnog vremena je ukinuta, tako da se nalaze na slobodi”, rekao je Panić. Proteklu godinu na području Policijske uprave Doboj je, osim krađa starih vozila, obilježilo i povećanje broja prometnih nesreća, kao i broj smrtno stradalih, dok je broj teško ozlijeđen smanjen. “Tijekom 2018. godine dogodile su se 23 prometne nezgode sa smrtnim ishodom… U ovim nezgodama smrtno je stradalo 28 osoba, od toga 13 vozača, po pet motociklista i pješaka, dva suvozača, te po jedan putnik u vozilu, biciklista i vozač radne mašine”, kazao je Jovica Žigić, načelnik Sektora policije. Najviše je stradalo na putevima na području Doboja, jedanaest, zatim šestoro u Tesliću, po četvoro na području Modriče i Dervente, dvoje u Brodu i jedna osoba je smrtno stradala u Petrovu.
“I dalje je najzastupljeniji razlog za isključenje vozača iz prometa vožnja pod utjecajem alkohola, s tim što je zabrinjavajući i broj osoba koja upravljaju vozilima pod dejstvom opojnih droga”, ističu u dobojskoj policiji.
Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments