Lovci plašili divlje svinje u Sanskom Mostu jer uništavaju kukuruz

Članovi Lovačkog društva “Sana” organizovali su u danima vikenda hajku na divlje svinje, koje u posljednje vrijeme čine velike štete na poljoprivrednim usjevima, prije svega parcelama kukuruza.

Prema riječima sekretara ovog lovačkog društva Mesuda Aganovića, akcija je organizovana u više dijelova sanske općine, gdje je zabilježeno prisustvo ovih životinja.

“Moram istaći kako je ovo vrijeme lovostaja, kada je zabranjen odstrel divljih životinja, što su lovci poštovali. Bila je ovo akcija plašenja divljači, s ciljem da se divlje svinje pokušaju otjerati iz blizine naseljenih mjesta, gdje se spuštaju, u njihova staništa u visokim šumama. U akciji su sudjelovale sve lovačke sekcija i nadamo se kako ćemo na ovaj način pomoći našim poljoprivrednicima”, kaže Aganović.

On dodaje kako su nabavili i pirotehnička sredstva koja će biti podijeljena poljoprivrednim proizvođačima s ciljem plašenja divljih svinja.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača u Sanskom Mostu Husein Selimović pozdravio je ovu akciju, istakavši kako će se na ovaj način bar djelimično zaštititi poljoprivredni usjevi. On je istakao kako su ovdašnji poljoprivrednici u velikim problemima, jer je suša značajno umanjila prinose, a ono što je ostalo sada je na meti divljih svinja. Dodaje kako se ove životinje u krdima spuštaju iz šumskih predjela u blizinu naseljenih mjesta i da se na njihovoj meti nalaze kukuruz, krompir i ostali poljoprivredni usjevi.

“U proteklom periodu pokazalo se da je upotreba pirotehnike bila samo djelimično uspješna, jer se ove životinje lako prilagode uslovima na terenu. Mislimo da treba pronaći zakonsko rješenje kako bi se divlje svinje stavile na listu štetočina i tako bi bio omogućen lov na njih tokom cijele godine, jer su se namnožile u nevjerovatnom broju”, kaže Selimović za Nezavisne

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79