Lovci sadnjom 550 sadnica voća zvanično započeli proljetnu sezonu pošumljavanja KS

Akcija masovnog pošumljavanja „Zasadi za život“, koju je pokrenulo Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo u saradnji s KJP „Sarajevo-šume“ u jesen prošle godine, danas je zvanično nastavljena na šest lokacija na području općine Trnovo.

Akciju „Jedno drvo za jednog lovca“ u okviru masovne akcije pošumljavanja organiziralo je Lovačko društvo „Trnovo“ koje je svojim sredstvima obezbijedilo 550 sadnica za 550 članova ovog društva, te na taj način dalo doprinos realizaciji ove akcije.

Svaka od šest sekcija danas je zasadila voće u oblasti svog lovišta, a u lovištu Kijevo sadnicu je zasadio i ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić.

– Ovu akciju prvodit ćemo u kontinuitetu i u narednim godinama. Cilj nam je da to postane tradicija, a i u lovcima, vidimo strateške partnere – kazao je Delić.

Direktor KJP „Sarajevo-šume“ Samir Omerović istakao je da se saradnja s lovačkim društvima i drugim strukovnim udruženjima mora ojačati i unaprijediti.

– Mi u kantonalnom preduzeću, kao instanca koja gazduje šumskim zemljištem, ćemo raditi na jačanju saradnje sa lovačkim i ekološkim udruženjima, radi unapređenja šumskog ekositema i životnog okruženja – rekao je Omerović.

Predsjednik LD „Trnovo“ Samir Kolar kazao je da će lovci danas posaditi 550 sadnica voća, kasne sorte kruške i jabuke koje uspijevaju na toj visini.

Dodao je i da je cilj učiniti vidljivijim aktivnosti lovačkih društava kako bi se oslobodili predrasuda koje prate lovce kao negativce, one koji uništavaju ekosistem šume, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79