Lubenice u BiH dobro su rodile ove godine: Otkupna cijena trenutno je 40 feninga po kilogramu

Prošla godina za mnoge je bila loša, ali je za domaće poljoprivrednike koji uzgajaju lubenice bila veoma dobra. S obzirom na to da su na snazi bile brojne mjere zabrane, preko granice nije moglo preći mnogo lubenica iz uvoza.

Tako je, prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, u Bosnu i Hercegovinu prošle godine proizvoda iz kategorije kore agruma ili dinja, koja uključuje i lubenice, uvezeno 269 kilograma vrijednosti 8.307 KM. Ovi proizvodi uvezeni su iz Hrvatske, a zemlje njihovog porijekla su Španija, Senegal i Paragvaj. Iz naše zemlje u 2020. nije izvezen nijedan proizvod iz ove kategorije.

Zbog nemogućnosti većeg uvoza lubenice u našu zemlju, bh. poljoprivrednici su, kako nam je kazao Mehmed Šabanović, poljoprivrednik iz Čapljine, imali siguran plasman svojih proizvoda.

“Svake godine nam lubenice iz uvoza pravi problem za plasman naših lubenica, jer budu jeftinije. Prošle godine nije bilo nekog velikog uvoza zbog korone, pa se domaća prodavala veoma dobro, čak je na tržištu i nedostajalo lubenica, tako da je u tom smislu nama pandemija pogodovala”, kazao je Šabanović.

Lubenice su ove godine dobro rodile, berba uskoro treba da počne, a Šabanović kaže kako još ne zna kome će ih prodati. Do sada je svoje lubenice prodavao u Čapljini na pijaci i pojedinim firmama u Čapljini i Mostaru te se nada da će se uspjeti i ove godine dogovoriti s njima.

“Vjerujem da ću se uspjeti dogovoriti s njima i ovaj put. Otkupna cijena trenutno je 40 feninga po kilogramu, što je dobra cijena”, kaže Šabanović, koji lubenice sadi na od pet do deset dunuma.

Problema s prodajom lubenica koje uzgoje u Visokom nemaju. Sabina Skeledžija, koja se bavi uzgojem lubenica i drugog voća i povrća u Donjim Moštrama u Visokom, kaže kako sve lubenice koje uzgoje na oko dva dunuma zemljišta prodaju na lokalnom tržištu.

“Lubenice uglavnom prodamo u lokalnim zelenarama i prodavnicama, jer znaju da su naše lubenice bolje i kvalitetnije od uvoznih. Uvozne lubenice budu žilavije, a naše su svježe, jer idu u prodaju čim ih uberemo. Do sada smo prodavali po 50 feninga, a ne znamo još kako će biti ove godine”, kaže Skeledžija.

Lubenice, kaže, veoma dobro uspijevaju i u Visokom, a ove godine malo su kasnije posadili, jer je bilo hladnije vrijeme, pa nisu htjeli da im urod propadne. Kvalitet je zadovoljavajući, a porodica Skeledžija uzgaja lubenice na dva dunuma zemlje. Proizvodnju za sada neće širiti, ali to nije isključeno ukoliko bi uspjeli dogovoriti neki veći i siguran otkup.

Podaci Vanjskotrgovinske komore BiH pokazuju da je za šest mjeseci ove godine u našu zemlju uvezeno 226 kilograma proizvoda iz kategorije kore agruma ili dinja, vrijednosti 5.820 KM, a najviše ovih proizvoda uvezeno je iz Hrvatske, kao zemlje trgovine, te nešto malo, 50 kilograma, iz Poljske. Zemlje porijekla ovih proizvoda su Španija, Senegal i Kina, a ni ove godine nije izvezeno ništa od proizvoda iz ove kategorije iz naše zemlje piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79