Lukač: Nikome nije do rata, osim nekih pojedinaca iz FBiH

Policiju smo opremili u skladu sa savremenim standardima, što je vidljivo iz opreme Specijalne aniterorističke jedinice i Žandarmerije, svi su izvukli pouke

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da je bezbjednosna situacija u Srpskoj zadovoljavajuća, jer je prioritet Ministarstva unutrašnjih poslova bezbjednost građana i borba protiv kriminala i korupcije.

Na području policijskih uprava imamo dobru situaciju, jer je smanjen broj krivičnih djela opšteg kriminaliteta i nema počinjenih teških krivičnih djela poput ubistava, dok je broj razbojništava i teških krađa u velikom opadanju rekao je Lukač u intervjuu Srni.

Govoreći o kadrovskoj i tehničkoj opremljenosti pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Lukač je ocijenio da je dobra i posljednjih nekoliko godina se intenzivno radilo na kvalitetnom školovanju kadra.

– U Policijskoj akademiji smo dostigli nivo da školujemo dvije generacije što znači da ćemo godišnje imati 500 kadeta. To je potreba, jer imamo odlazak u penziju starog kadra. Produžili smo školovanje na 14 mjeseci, što je najduže u regionu, ali cilj je da policajci budu kvaliteno školovani i obučeni – naglasio je Lukač, navodeći da je saradnja MUP-a i Fakulteta bezbjednosnih nauka veoma dobra.

On je rekao da će novi objekat Policijske akademije u Zalužanima, kod Banjaluke, biti završen u narednih nekoliko mjeseci kako bi školovanje policajaca bilo nastavljeno na najvišem nivou.

Osvrućući se na rad MUP-a Republike Srpske u posljednje četiri godine, Lukač je ocijenio da je urađeno mnogo stvari i da su pripadnici Ministarstva bolje obučeni i opremljeni što donosi kvalitetnije rezultate rada.

– Ne samo u posljednje četiri godine, nego i u prethodnih osam rad MUP-a smo podigli na viši nivo. Veliki broj mladih policajaca smo školovali i obučili za savremen, odgovoran i profesionalan rad. Policiju smo opremili u skladu sa savremenim standardima, što je vidljivo iz opreme Specijalne aniterorističke jedinice i Žandarmerije. Imamo helikoptersku i konjičku jedinicu, nabavili smo oklopna vozila i ostalu neophodnu opremu – naveo je Lukač.

On je podsjetio da je većina objekata policijskih uprava rekonstrisana, a da će u Istočnom Sarajevu biti sagarađen savremeni objekat Policijske uprave čime će nivo rada biti podignut na viši nivo.

Lukač je istakao da se MUP Srpske u saradnji sa tužilaštvima u Srpskoj i BiH intenzivno bori protiv svih vidova kriminala i korupcije.
– Postigli smo veoma dobre rezultate što je rezultovalo hapšenjem i procesuiranjem mnogih lica. To se odnosi i na lica koja su u sistemu vlasti, što dovoljno govori o našoj predanosti i profesionalizmu. I dalje ćemo nastaviti da se intenzivno i predano borimo protiv kriminala i korupcije – poručio je Lukač, ponovivši da će MUP intenzivno čistiti svoje redove od onih koji su skloni kriminalu i korupciji.

Kada je riječ o neriješenim ubistvima u Republici Srpskoj, među kojima su ubistvo Srđana Kneževića i Riste Jugovića, Lukač je naveo da MUP nije odustao od rada i njihovih razrješenja.

– Formirali smo Upravu protiv organizovanog kriminaliteta kako bi bila riješena sva ubistva koja su počinjena u Republici Srpskoj. Veći dio predmeta smo riješili i sigurno je da ćemo tako i raditi. Da li ćemo uspjeti da riješimo ubistva od prije deset godina ne znam, ali ćemo intenzivno prikupljati podatke – kategoričan je Lukač.
Komentarišući činjenicu da je BiH jedina kom agencijom, ali i za BiH.

– BiH nema potpunu saradnju sa Evropolom što je problem za policijske strukture. Nama je veoma bitno da uspostavimo potpunu saradnju zbog budućeg rada i postizanja boljih rezultata u borbi protiv svih vidova kriminala. Imali smo namjerne opstrukcije šest godina za sprovođenje Sporazuma o saradnji, a Direkcija za koordinaciju policijskih tijela je željela da preuzme sve što nije adekvatno i zakonski – rekao je Lukač.

Govoreći o ratnim porukama pojedinih političara iz Federacije BiH, Lukač je naglasio da su nedopustive i neodgovorne, te da je izuzetno važno što se niko iz Republike Srpske takvim stvarima nije bavio, niti pozivao na neku vrstu sukoba.

– Nikome nije cilj da bude rat u BiH. Dovoljno nam je bio jedan rat kako bi svi izvukli pouke – rekao je, između ostalog, Lukač.

Govoreći o predizbornoj kampanji, Lukač je rekao da je policija spremna da obezbijedi izborni i postizborni period.

– Policija je prisutna na terenu i zato sam posjetio većinu policijskih uprava u Republici Srpskoj kako bi izborni period protekao mirno. Imamo i novi zadatak, a to je da obezbjeđujemo izborne materijale, za šta nam je potreban veliki broj policajaca. Vjerujem da ćemo i ovaj zadatak uspješno izvršiti i da će javni red i mir biti sačuvan na biračkim mjestima. Svi koji budu imali informaciju o izbornim prevarama neka prijave policiji – istakao je Lukač.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79