Lukač o terorističkim prijetnjama: Svim informacijama o terorizmu se pristupa ozbiljno

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da se svaka informacija, čak i neformalna, o mogućim terorističkim prijetnjama doživljava ozbiljno, pa je potpuno prirodno da će se Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ tako odnositi prema informaciji Stejt departmenta.

Govoreći o preporukama Stejt departmenta američkim državljanima da preispitaju planove o putovanjima u BiH zbog mogućih terorističkih napada, Lukač je istakao da MUP nije dobio zvaničan dopis ni od jedne bezbjednosne institucije u vezi sa tim.

“Tražićemo dodatna obavještenja i provjere tih navoda kako bismo smanjili i otklonili opasnosti od mogućih terorističkih napada”, rekao je Lukač za Glassrpske.

Kad je riječ o upozorenju na minska polja, Lukač tvrdi da je to stalno i standardno upozorenje, dodajući da nije baš prirodno da se više od dvije i po decenije od završetka rata u BiH i dalje kao opasnost po građane navode zaostale mine.

Dekan banjalučkog Fakulteta za bezbjednost i zaštitu Slobodan Župljanin smatra da informacija Stejt departmenta nije neočekivana, pogotovo za ljude iz bezbjednosnog sektora.

“To može da bude iznenađenje za one koji godinama zabijaju glavu u pijesak pred činjenicama i govore o bezbjednom okruženju u BiH, a čija adresa je uglavnom u Sarajevu. Mi iz Republike Srpske smo stalno upozoravali na `spavače` i brojne paradžemate u kojima bez ozbiljnog nadzora žive bezbjednosno interesantna lica”, naglasio je Župljanin.

On je naveo da se ne smije zaboraviti, ni zanemariti da je u velikom broju terorističkih napada koji su se u posljednje dvije decenije dogodili širom svijeta uvijek bio neko sa pasošem BiH.

“Situacija u Avganistanu sigurno će dodatno usložniti bezbjednosnu situaciju u cijelom regionu. Ono što je prilično paradoksalno je otvoreno nastojanje SAD da u regionu ili konkretno na području Kosova, smjesti određen broj izbjeglica iz te zemlje, a pri tome je Stejt department za Kosovo iznio istu ocjenu i uputio isto upozorenje svojim državljanima, kao i za BiH, dakle da ne putuju na Kosovo zbog opasnosti od terorizma”, rekao je Župljanin.

U saopštenju objavljenom na zvaničnom veb-sajtu Stejt departmenta datiranom na 24. avgust američkim državljanima se preporučuje da “ponovo razmisle o putovanju u BiH zbog kovida”, kao i da je “neophodno pojačati oprez usljed terorizma i nagaznih mina”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79