MA HAJTE MOLIM VAS: DF i HDZ zajedno idu na izbore u jednoj opštini

Iako su Demokratska fronta Željka Komšića i HDZ BiH Dragana Čovića deklarativno najveći neprijatelji na političkoj sceni BiH, u jednoj općini u Federaciji BiH zajedno će izaći na lokalne izbore sa još četiri stranke u cilju pobjede nad Strankom demokratske akcije (SDA), piše Klix.ba.

Animozitete DF i HDZ odavno u javnosti više i ne kriju. Jedni druge optužuju, napadaju, vrijeđaju…

Za Demokratsku frontu HDZ BiH predstavlja dio osovine koja radi na slabljenju i rušenju države BiH, skriva ratne zločince, pljačka narod i šuruje sa hrvatskom desnicom. S druge strane, za Hrvatsku demokratsku stranku, DF je trn u oku zbog Željka Komšića kojeg smatraju nelegitimnim predstavnikom hrvatskog naroda u Predsjedništvu BiH, pa tako i u cijeloj BiH.

No da ne dužimo priču i ne ponavljamo dobro poznate stvari, vratimo se ono aktuelno, a to je lokalni nivo vlasti i to sjeveroistočni dio Bosne i Hercegovine – Općina Čelić.

Grad i općina na brežuljkastim i blago brdovitim padinama Majevice i dijelovima ravne Posavine okupio je za isti stol predstavnike DF-a, HDZ-a, SDP-a, SBB-a, Stranke za BiH i Socijaldemokrata BiH.

Ove političke stranke ujedinile su se oko zajedničkog kandidata za načelnika općine Čelić – Admira Hrustanovića, inače ministra za rad, socijalnu politiku i povratak u Vladi Tuzlanskog kantona.

Hrustanović je u najavi kandidature istakao da je Općina Čelić jedna od najnerazvijenih općina na području Federacije BiH, a na njegovu kandidaturu navodno je mnogo utjecao veliki odlazak mladih i zahtjevi privrednika, građana i poljoprivrednika koji su izrazili želju za njegovu kandidaturu za načelnika.

“Kao kandidat za načelnika smatram da trebamo vratiti integritet i snažnu ulogu mjesnih zajednica, da građani, a posebno mladi budu ti faktori koji će odlučivati, a ne podobni. Želja mi je da općinski organi budu transparentni i na usluzi građana. Osnažiti udruženja građana, otvarati udruženja poljoprivrednika,sporta, privrednika i dijaspore. Dajem punu podršku penzionerima kao i vjerskim zajednicama, jer do sad nisu imali potporu. Ističem da neke od mjesnih zajednica u 2020 godini nemaju još riješenu vodu i kanalizaciju, te će infrastruktura i vodosnadbijevanje biti prioritet mene kao načelnika”, rekao je Hrustanović.

Cilj ovih šest stranaka je pobjeda na lokalnim izborima protiv Seada Muminovića, aktulenog načelnika Čelića kojeg je SDA ponovo kandidovala za tu poziciju, a koji je na lokalnim izborima 2016. godine bio kandidat SDA i SBB-a.

Tokom predstavljanja kandidata istaknuto je da nije riječ o koaliciji ovih stranaka, nego da je riječ o podršci Hrustanoviću kako bi se u ovoj općini dogodile političke promjene.

Prema svemu sudeći, pred nama zasigurno uzbudljivi lokalni izbori koji bi se trebali održati 15. novembra, osim u Mostaru gdje će građani na birališta 20. decembra.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79