Mađari u Republici Srpskoj preuzimaju projekte koje su napustili Nijemci

Premijer Republike Srpske Radovan Višković i ministar ekonomskog razvoja Mađarske Marton Nađ dogovorili su da će kompanije iz ove zemlje preuzeti i nastaviti realizaciju tri projekta koje je ranije ove godine napustila da finansira njemačka KfW banka.

Višković je juče tokom posjete Budimpešti rekao da se radi o projektima vjetroelektrane “Hrgud”, o rehabilitaciji Hidrocentrale “Trebišnjica” u Trebinju i o postrojenju za prečišćavanju otpadnih voda u Gradišci.

“Dogovorili smo tri projekta koje je napustila da finansira “KfW” banka. Oni su već prihvatili te projekte i pronašli kompanije u Mađarskoj koje će preuzeti i nastaviti rad na njima skupa sa RS. Čak će obezbjediti i finansiranje za te projekte“, rekao je Višković.

Kaže da je na sastanku istaknuto da postoje i drugi projekti na kojima se može sarađivati, posebno kada je riječ o saradnji u oblastima ekonomije, poljoprivrede, energetike i putne infrastrukture.

Vlada Mađarske na čelu sa Viktorom Orbanom pristala je još u avgustu ove godine da finansira projekte u Republici Srpskoj od kojih je odustala Vlada Njemačke zbog politike koju sprovodi predsjednik RS Milorad Dodik.

Tu informaciju je potvrdio Dodik koji je tada istakao da je sa Mađarima ugovorio aranžman od 118 miliona evra, od kojih će 70 miliona biti usmjereno na neki od projekata kojima su Nijemci okrenuli leđa, o čemu je CAPITAL pisao.

Već tada je rečeno da se radi o Vjetroparku “Hrgud” koji se trebao graditi u Berkovićima, a Dodik je istakao da bi postojeći dogovor sa Nijemcima mogao da onemogući ovaj sa Mađarima.

“Da bi mogli da angažujemo ovih 70 miliona evra moramo da imamo raščišćenu situaciju sa Nijemcima sa kojima ne želimo da sarađujemo. Ovaj projekat sa Mađarima možemo čak prije realizovati nego sa Nijemcima. Oni su bezobrazni i nekorektni. Tražimo da povuku ugovor i da nas ne blokiraju dalje u tom pogledu“, poručio je Dodik.

Nijemci su nakon potpisivanja ugovora, tvrdio je Dodik, tražili njegovo povećanje koje je išlo i do 40 odsto na šta ERS i Srpska nisu mogli pristati, a što je navodno bio povod da se vlasti u Njemačkoj ustreme na njega lično.

Podsjećamo, Vlada Njemačke je objelodanila da je odlučila obustaviti četiri infrastrukturna projekta u Republici Srpskoj vrijedna 105 miliona evra, “zbog nastavka secesionističke politike Milorada Dodika”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79