Mađarska postavila uslove za prihvatanje embarga na rusku naftu

Kada bi se u ovom trenutku usvojio embargo na naftu, koji je dio prijedloga šestog paketa sankcija Evropske komisije, Mađarska ne bi mogla dobiti sirovu naftu koja joj je potrebna da bi ekonomija funkcionirala, rekao je Sijarto.

Mađarska vlada insistira da Mađari neće plaćati cijenu rata u Ukrajini, rekao je u nedjelju ministar vanjskih poslova Peter Sijarto (Szijjarto). Sijarto je na radiju Kossuth izjavio da Mađari ni na koji način nisu krivi za izbijanje rata u Ukrajini pa ako Evropska komisija namjerava uvesti embargo na rusku naftu ona mora garantirati da to neće pogoditi Mađare ni mađarsku energetsku sigurnost.

Kada bi se u ovom trenutku usvojio embargo na naftu, koji je dio prijedloga šestog paketa sankcija Evropske komisije, Mađarska ne bi mogla dobiti sirovu naftu koja joj je potrebna da bi ekonomija funkcionirala, rekao je šef diplomatije. Vlada će prihvatiti prijedlog samo ako “Evropska komisija ponudi rješenje problema koji je stvorila”, rekao je.

Prvi problem jest što će mađarske rafinerije nafte morati biti tehnički izmijenjene, što će koštati 500-550 miliona eura. Dodatnih 200 miliona eura morat će se potrošiti na poboljšanje kapaciteta naftovoda kroz Hrvatsku. Ako će Mađarska morati uvoziti sirovu naftu iz drugih izvora, a ne iz Rusije, cijene goriva porasti će 55 do 60 posto.

Sijarto je dodao da su se članice EU-a prije nekoliko mjeseci dogovorile u Parizu da će svaki korak kojim će se smanjivati ovisnost o ruskim energentima morati uzeti u obzir specifičnu situaciju svake zemlje. Ukupno 65 posto mađarske potrošnje nafte otpada na Rusiju.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79