Mađarska se naoružava

Mađarska se naoružava


Oružanim snagama Mađarske isporučen je savremeni PVO sistem srednjeg dometa NASAMS, norveško-američke proizvodnje.

Sa tom isporukom, Budimpešta nastavlja proces modernizacije i zamjene postojeće vojne tehnike sovjetskog i ruskog porijekla.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, ugovor za nabavku tog PVO sistema i pratećih raketa vrijedan je milijardu dolara i potpisan je u novembru 2020. godine.

Riječ je o sistemu koji su zajedno razvili norveški “Kongsberg” i Američki “Raytheon” za potrebe norveškog ratnog vazduhoplovstva.

Mađarska će tim sistemom zamijeniti arsenal postojećih PVO sistema sovjetskog porijekla Kub (SA-6). Korisnik NASAMS-a biće 205. raketni PVO u Đeru.

“Nabavili smo novi raketni sistem PVO koji je posljednja riječ tehnologije… To je jedna od novih dragocjenosti za oružane snage koje se transformišu i potpuno prenaoružavaju”, rekao je Kristof Šalaj-Bobrovnički, mađarski ministar odbrane, prenio je B92.

Dodao je da su rat u Ukrajini i rat Izraela i Hamasa primjeri ključnog značaja raketnih sistema PVO.

Vašington je Mađarskoj u maju 2020. odobrio kupovinu 62 rakete za potrebe PVO sistema NASAMS za koje se očekuje da će pružati zaštitu od krstarećih raketa, bespilotnih letjelica, helikoptera i aviona. Riječ je o američkoj aktivno samonavođenoj raketi “ispali i zaboravi” kakvu koriste borbeni avioni uključujući mađarski Gripen, ali u novoj verziji posebno razvijenoj za NASAMS.

Taj sistem koristi više država svijeta, među kojima su i SAD, Australija, Čile, Španija, Litvanija i Oman. NASAMS je dobila i Ukrajina i to je prvi korisnik koji upotrebljava sistem u ratnim uslovima.

Prema navodima proizvođača, taj PVO sistem je namijenjen za zaštitu vazduhoplovnih baza, luka, gradova i drugih lokacija od vojnog značaja.

Pored raketa srednjeg dometa može koristiti i rakete malog dometa.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija