Magazinović Tegeltiji: Ovo što vi činite je opasno po građane BiH

Zastupnik u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Saša Magazinović uputio je otvoreno pismo predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji u kome ga poziva da hitno pokrene proceduru izmjena određenih zakona, a u vezi s nabavkom vakcina.

Magazinović podsjeća Tegeltiju da je 21. januara zajedno sa dva entitetska premijera obećao da kreću u direktnu nabavku vakcina od proizvođača.

– Tada ste znali, kao i danas, da naši zakoni to ne dozvoljavaju i da se vakcine mogu kupiti samo preko posrednika, koji naravno uzimaju profit. Znali ste tada, a ipak ste obećali. Niste učinili ništa da se to promijeni, mada znate da je za direktnu nabavku neophodno izmijeniti Zakon o javnim nabavkama i Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima – navodi Mgazinović u pismu.

Taj posao se, kako dodaje, može završiti za jedan dan zasjedanja domova državnog parlamenta, a Tegeltijinim saradnicima ne treba više od par sati da pripreme izmjene.

-Mislim da ste dužni objasniti javnosti zašto to niste učinili i zašto to ne činite! Vi imate iskustva sa pravosuđem, pa sigurno znate da krivično djelo može biti i kada ne uradite nešto što ste mogli učiniti da spriječite posljedicu. U slučaju pandemije posljedice su fatalne po mnoge. Vjerujem da ne želite da porodice bolesnih ili preminulih dođu pred zgradu Vijeća ministara da Vas pitaju zašto nisu nabavljene vakcine dok je svuda u okruženju u toku masovna imunizacija – dodao je Magazinović u pismu.

On pita Tegeltiju i da li je svjestan da nečinjenje može uzrokovati različite posljedice, primarno po zdravlje ljudi, ali i ne samo to.

– Umjesto da budete na usluzi svim nivoima vlasti za zajedničku nabavku po “fabričkim cijenama” Vi (ne)svjesno pogodujete posrednicima praveći pritisak da se svako za sebe snalazi na tržištu. Da li razumijete da je moguće da neko, pa čak i iz najbolje namjere, bude okrivljen da je takvom kupovinom oštetio budžet, kupio vakcine “sumnjivog” porijekla, prekršio neki od zakona… Zaista mi nije jasna Vaša pasivnost i tolika hrabrost da preuzmete odgovornost na sebe – dodao je Magazinović.

Pozvao je Tegeltiju da se hitno mijenjaju zakoni, da pregovara sa proizvođačima, da zaštiti budžetska sredstvai da bude servis svim nivoima vlasti ili da objasni šta je njegova agenda.

– Ovo što Vi (ne)činite je opasno po građane Bosne i Hercegovine. Nadam se da razumijete! Pred virusom smo svi isti – ne štite od virusa ni zatamnjena auta, ni obezbjeđenje, nego vakcine. Ljudi su ljuti, osjećaju se izdanim i zaboravljenim. Valjda ste, gospodine Tegeltija, na kraju dana i Vi samo čovjek – naveo je Magazinović u pismu upućenom Tegeltiji, saopćeno je iz SDP-a BiH.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79