Magazinoviću odgovorili: U BiH “ušlo” 12 miliona dolara za migrante, na šta je potrošeno

Nakon godinu, državni zastupnik Saša Magazinović dobio je napokon odgovore na pitanja o sredstvima koja je Bosna i Hercegovina dobila kao pomoć u upravljanju migrantskom krizom.

-Radi se o nešto više od 12 miliona američkih dolara, i to su podaci kojima raspolaže Ministarstvo sigurnosti BiH, koje pokriva samo dio aktivnosti i raspolaže samo dijelom doniranih sredstava. Skoro godinu sam kontinuirano tražio odgovor na pitanje o sredstvima koje je Bosna i Hercegovina dobila kao pomoć u upravljanju migrantskom krizom i ono što su mi dostavili je nešto čime sam djelimično zadovoljan, ali ću nastaviti tragati za odgovorima i vršiti pritisak na institucije sa željom da rade više, bolje i transparentnije. Nije logično da međunarodne institucije izlaze u javnost sa podacima o konkretnoj pomoći Bosni i Hercegovini, a da domaće ne znaju ko šta radi – kaže Magazinović za Faktor.

Ističe da je upravljanje migrantskom krizom predmet nezadovoljstva mnogih, od institucija pa do građana.

-Mnogo je stvari na koje svi imamo primjedbu, a samo jedna od njih je netransparentnost vođenih aktivnosti – upozorava Magazinović.

Na zahtjev Ministarstva sigurnosti BiH, kako stoji u odgovoru koji je dobio Magazinović, Međunarodna organizacija za migracije (IOM) je dostavila izvještaj o utrošku finansijskih sredstava na ime pomoći u vezi migrantske krize u BiH.

-Prema izvještaju IOM-a, iznos odobrenih sredstava, koja su upotrijebljena u svrhu ublažavanja efekata migrantske krize u BiH, zaključno sa 29. martom 2019. godine iznosi 12 miliona 310.984 američkih dolara.

 

Crna hronika / Foto Faktor

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79