Magistralne ceste stare i 50 godina, više od 25.000 saobraćajki godišnje

Magistralne ceste u Federaciji Bosne i Hercegovine se nalaze u katastrofalnom stanju, moglo se čuti na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Predstavnici Odbora za promet i komunikacije ovog Doma iznijeli su podatke da je najveći broj cesta izgrađen u periodu od 1968. do 1975. godine, da da je prosječna starost mostova 48 godina, kao i da su tuneli u dosta lošem stanju. Uprkos ovim činjenicama Federacija još uvijek nema novi zakon o cestama, postojeći je iz 2010. godine, a uopće nema zakon o sigurnosti prometa na cestama.

U ovoj godini u planu tekst prednacrta zakona o cestama

Pojašnjenje smo zatražili u federalnim ministarstvima prometa i komunikacija i unutrašnjih poslova.

– Federalno ministarstvo prometa i komunikacija svojim planom rada za 2021. godinu je kao predlagač predvidjelo izradu teksta prednacrta zakon o cestama Federacije BiH. Planirani rok za izradu teksta je 31.12.2021.godine. Tekst je potrebno uskladiti sa pravnim nasljeđem EU-a. Razlozi za donošenje novog zakona su zbog novostvorenih uvjeta i poboljšanja upravljanja cestama prvenstveno upravljanju sigurnošću cestovne infrastrukture i minimalnim uvjetima sigurnosti u tunelima – naveli su nam iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija.

U Federaciji ne postoji zakon o sigurnosti prometa na cestama, a prema podacima iz 2018. godine u FBiH je registrirano 25.771 saobraćajna nezgoda u kojima je 141 osoba poginula, 950 je imali teže povrede, a sa lakšim su završile 5.772 osobe.

– Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova 2017. godine pokrenulo je inicijativu da Federalna uprava policije preuzme poslove provođenja Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini na magistralnim cestama, autocestama i brzim cestama, koji su prema Zakonu o cestama FBiH u nadležnosti Federacije BiH. Na predložene zaključke očitovalo se Federalno ministarstvo prometa i komunikacija koje je pribavilo mišljenje od kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova, koji su se izjasnili da nisu saglasni da se ti poslovi organizuju u okviru FUP-a, te smatraju da se radi o nadležnosti kantona – kazali su u Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova.

Dodaju da je Ministarstvo dostavilo Vladi Federacije BiH na razmatranje i usvajanje Informaciju sa predloženim zaključcima i mišljenjem Federalnog ministarstva prometa i komunikacija.

Četiri kantonalna ministarstva odbila inicijativu MUP-a FBiH

– Kolegij Vlade Federacije BiH je donio zaključak da Informacija neće biti uvrštena na dnevni red Vlade FBiH s obzirom na mišljenja koja su dostavila kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova. Prema mišljenju Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, postoji mogućnost da se u okviru Federalne uprave policije organizuje provođenje Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH za kategorije puteva koji su prema Zakonu o cestama FBiH u nadležnosti Federacije – rekli su nam u Ministarstvu.

Ukazuju i na činjenicu da su i za niz drugih propisa za koje je Ministarstvo pokrenulo inicijativu da se donesu na nivou Federacije (zakon o javnom okupljanju, zakon o nedoličnom ponašanju na sportskim terenima, zakon o prijevozu opasnih materija i dr.) kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova Kantona 10 – Livno, Herecegovačko-neretvanskog, Zapodnohercegovačkog i Posavskog, nisu podržali ove inicijative, navodeći da se ti zakoni ne mogu donijeti na nivou Federacije, već na nivou kantona, piše Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79